ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στη Wall Street λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ

23:10 - 18 Ιουν 2020 | Χρηματιστήρια
Νευρικότητα στη Wall Street λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα κατέγραψαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η αύξηση άνω του αναμενόμενου των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας προκάλεσε την απαισιοδοξία και την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Παράλληλα, η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, που καταγράφεται σε μία σειρά Πολιτειών, προκαλεί φόβο για νέα μέτρα περιορισμού.

Ειδικότερα, όσον αφορά την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εργασίας της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως συνολικά 1,5 εκατ. Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που τελείωσε στις 13 Ιουνίου, με τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων από τα μέσα Μαρτίου να ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από τα 48 εκατ. Επιπλέον, οι νέες αιτήσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση κατά 1,3 εκατ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,15% και διαμορφώθηκε στις 26.080,10 μονάδες. Αντίθετα, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,04% στις 3.114,60 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,33% στις 9.943,05 μονάδες.

Νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με αρνητικά πρόσημα, ενώ μικτή ήταν η εικόνα που επικράτησε στις ασιατικές αγορές.

Η συνεδρίαση του OPEC+ έδωσε νέο… αέρα στις τιμές πετρελαίου

Ανοδικά έκλεισαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής του ευρύτερου καρτέλ του OPEC+, η οποία τόνισε τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης των χωρών - μελών της ομάδας με τις συμφωνημένες περικοπές στην παραγωγή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, τον Μάιο η συμμόρφωση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του μπλοκ άγγιξε το 87%, ενώ η επόμενη συνάντηση της διυπουργικής επιτροπής έχει οριστεί για τις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες και του OPEC, που μαζί με συμμάχους τους συγκροτούν τον OPEC+, είχαν συμφωνήσει νωρίτερα εντός Ιουνίου την επέκταση της περικοπής της παραγωγής τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια και για τον Ιούλιο και να επιτηρούν την εφαρμογή της σε μηνιαία βάση. Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωση η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ την Τετάρτη, τα αποθέματα της χώρας σε αργό αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο επίπεδο των συναλλαγών, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 2% κλείνοντας στα 41,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου κέρδισε κατά 2,3%, κλείνοντας στα 38,84 δολάρια το βαρέλι.

Σε πτωτική τροχιά ο χρυσός

Με μικρές απώλειες έκλεισε την Πέμπτη ο χρυσός, αφού τα στοιχεία έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο ανέκτησε μέρος των απωλειών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου σημείωσε πτώση 4,50 δολ. ή 0,3%, κλείνοντας στα 1.731,10 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχει σημειώσει απώλειες ύψους 0,4%.

Η BoE ασκεί ισχυρές πιέσεις στην στερλίνα

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η βρετανική λίρα, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 0,1%. Σημειώνεται ότι τα επιτόκια έχουν ήδη μειωθεί δύο φορές, από την έναρξη της πανδημίας κορονοϊού, ενώ προηγουμένως ήταν στο 0,75%.

Έτσι, στην αγορά συναλλάγματος, η βρετανική λίρα υποχωρεί κατά 1,11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και η σχετική ισοτιμία διαμορφώνεται στο 1,2414. Παράλληλα, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,79% έναντι του βρετανικού νομίσματος, με την ισοτιμία τους να ανέρχεται στο 0,9023. Τέλος, το ευρώ χάνει κατά 0,37% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους διαπραγματεύεται στο 1,202.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:14 - 19 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.