ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυριαρχία πωλητών στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα

10:15 - 29 Ιουν 2020 | Χρηματιστήρια
Κυριαρχία πωλητών στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα
Με επιφυλακτικότητα και τελικά με απώλειες, ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η αδιάκοπη εξάπλωση του κορονοϊού έκανε τελικά τους επενδυτές να αμφισβητήσουν την αισιοδοξία τους για την παγκόσμια οικονομία, στρεφόμενοι στην ασφάλεια των ομολογιακών επενδύσεων.

Το πτωτικό άνοιγμα των ασιατικών αγορών σε συνδυασμό με τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στο κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή, ενισχύουν το αρνητικό κλίμα που καλλιεργεί η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε Αμερική και Ασία. Σε Πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Τέξας, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που έπαψε τη Νέα Υόρκη από εστία – επίκεντρο στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, το Τέξας έγινε η πρώτη Πολιτεία που επανέφερε μέτρα καραντίνας.

Νέα κρούσματα καταγράφηκαν και στην Ασία, σε χώρες όπως η Κίνα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 500.000 θανάτους και πάνω από 10.000.000 κρούσματα παγκοσμίως από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Πανεπιστήμιου Τζονς Χόπκινς.

Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε επίσης νωρίτερα σήμερα στο Χρηματιστήριο του Καράτσι στο Πακιστάν, με τέσσερις από τους δράστες να πέφτουν νεκροί.

Στα νέα της εβδομάδας, είναι μια σημαντική εβδομάδα για τις ΗΠΑ με την γνωστοποίηση του δείκτη κατασκευής ISM την Τετάρτη και τις μισθοδοσίες την Πέμπτη, πριν από τις διακοπές της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Παράλληλα, οι πωλήσεις λιανικής στην Ιαπωνία υποχώρησαν κατά διψήφιο ποσοστό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς η πανδημία και τα μέτρα για το lockdown επέφεραν μεγάλο πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης. Οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 12,6% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της πτώσης στις δαπάνες για μεγάλες αγορές όπως αυτοκίνητα. Η πτώση έρχεται μετά από την αντίστοιχη 13,9% τον Απρίλιο, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 1998.

Σε σχέση με τους σημαντικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες, στην Ιαπωνία ο Nikkei έκλεισε καταγράφοντας σημαντικές απώλειες 2,30% στις 21.995,04 μονάδες. Στην Κίνα ο Shanghai σημειώνει πτώση 0,59% στις 2.961,52 μονάδες ενώ ο SZSE Component κινείται πτωτικά κατά 0,77% στις 11.721 μονάδες. Πτώση και για το Hang Seng του Χονγκ Κονγκ 1,27% στις 24.240 μονάδες.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας σε Ταϊβάν και Νότιο Κορέα. Στην Ταϊβάν ο Taiwan Weighted έκλεισε με πτώση 1,01% στις 11.542,62 μονάδες, ενώ ο KOSPI στη Νότιο Κορέα κατέγραψε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά 1,93% στις 2.093,48 μονάδες. Αρνητική συνεδρίαση και για τον SET στην Ταϋλάνδη ο οποίος σημειώνει πτώση 0,60% στις 1.322,16 μονάδες.

Τέλος, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με πτώση 1,51% στις 5.815,00 μονάδες.

Σε θετική τροχιά το ευρώ

Σταθερή εμφανίζεται με την έναρξη της εβδομάδας η θέση του ευρώ στις διεθνείς ισοτιμίες. Καθοριστικός είναι ο ρόλος του αμερικανικού δολαρίου σε αυτή την εξέλιξη καθώς το ισχυρό νόμισμα εμφανίζεται ασταθές στις ισοτιμίες του με άλλα νομίσματα, ενώ το επενδυτικό κλίμα εξισορροπεί ανάμεσα στις ελπίδες για οικονομική επανάκαμψη και τους φόβους για νέους περιορισμούς λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ειδικότερα, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,38% έναντι του δολαρίου με την τιμή να ανέρχεται στα 1,1260 δολάρια ανά ευρώ. Στην ισοτιμία του με τη βρετανική λίρα, οριακή πτώση σημειώνεται με την τιμή του ευρώ να ανέρχεται σε 0,9097 στερλίνες. Ενίσχυση 0,39% και έναντι της τουρκικής λίρας με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 7,7186 λίρες ανά ευρώ. Αμετάβλητη παραμένει η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος με το ρούβλι στα 78,33 ρούβλια ανά ευρώ.

Τέλος, κέρδη καταγράφει η στερλίνα έναντι του δολαρίου στα 1,2388 δολάρια ανά βρετανική λίρα, ενώ πτώση 0,12% παρουσιάζει το αμερικανικό νόμισμα στην ισοτιμία του με το ιαπωνικό γιεν, με την ισοτιμία στα 107,08 γιεν ανά δολάριο

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 29 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.