ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με ήπιες μεταβολές έκλεισε η εβδομάδα για τη Wall Street

23:08 - 17 Ιουλ 2020 | Χρηματιστήρια
Με ήπιες μεταβολές έκλεισε η εβδομάδα για τη Wall Street
Επιφυλακτικοί ήταν οι επενδυτές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, καθώς εντείνονται οι ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού θα είναι αργή και δύσκολη.

Το κλίμα επιβάρυνε σήμερα η ανακοίνωση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούλιο στις 73,2 μονάδες από τις 78,1 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας θα είναι αργή. 

Υποχώρηση κατέγραψαν επίσης, τόσο ο υποδείκτης τρεχουσών συνθηκών, ο οποίος έπεσε στις 84,2 μονάδες από τις 87,1 μονάδες προηγουμένως, όσο και ο υποδείκτης προσδοκιών για το επόμενο εξάμηνο, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 66,2 μονάδες από τις 72,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,23% και έκλεισε στις 26.672,46 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 3.225,40 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,28% στις 10.503,19 μονάδες.

Υπό πίεση το πετρέλαιο

Απώλειες κατέγραψε και σήμερα το πετρέλαιο, εν μέσω ανησυχιών ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού θα διατηρήσει τη ζήτηση σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε σε χαλάρωση των ημερήσιων περικοπών από τον Αύγουστο για να δώσει ώθηση στις τιμές του ορυκτού καυσίμου. Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν στο εύρος των 40 έως 45 δολαρίων, καθώς στην αγορά θα υφίσταται η αβεβαιότητα σχετικά με το ενδεχόμενο  νέων περιοριστικών μέτρων και τα συνεπακόλουθα προβλήματα στη ζήτηση των καυσίμων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 16 σεντς ή 0,4% και έκλεισε στα 40,59 δολάρια το βαρέλι. Σε διάστημα εβδομάδας ωστόσο το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε ελαφρώς, κατά 0,1%.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς έχασε 23 σεντς ή 0,5% και τερμάτισε τη συνεδρίαση της Παρασκευή στα 43,14 δολάρια το βαρέλι, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα 0,2% χαμηλότερα.

Έκτη διαδοχική εβδομαδιαία άνοδος για τον χρυσό

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή για να κατοχυρώσει την έκτη διαδοχική εβδομαδιαία άνοδο. Μετά το διάλειμμα της Πέμπτης και την ανάκτηση δυνάμεων, η τιμή του χρυσού επέστρεψε πάνω από τα 1.800 δολάρια, ωστόσο η σημερινή ενίσχυση του δολαρίου (εκτός της ισοτιμίας του με το ευρώ), περιόρισε τα κέρδη.

Ο διοικητής της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, δήλωσε την Πέμπτη ότι ενδέχεται να χρειασθούν χρόνια για να ανακάμψει η οικονομία των ΗΠΑ από τις ζημιές που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού και πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα για αύξηση των επιτοκίων.

Με αυτά τα δεδομένα, η τιμή σποτ του χρυσού ενδοσυνεδριακά σημείωνε άνοδο 0,6% στα 1.811,45 δολάρια η ουγκιά, επιστρέφοντας στα επίπεδα που διατηρείται από τις 6 Ιουλίου με μία στάση μόνο την Πέμπτη.

Ανοδικά το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ανέκτησε έδαφος το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις απώλειες της Πέμπτης και ήταν ένα από τα κυριότερα νομίσματα που ολοκλήρωσε την εβδομάδα ενισχυμένο σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, σκαρφαλώνοντας κατά τη διάρκεια της σε υψηλό 4 μηνών.

Σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου ενισχύθηκε 0,5% διαμορφώνοντας την ισοτιμία στο 1,1438, επανερχόμενη πάνω από το 1,14, επίπεδο από το οποίο είχε διολισθήσει χαμηλότερα στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Στο σύνολο της εβδομάδας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε υψηλότερα σε σχέση, με τους κυριότερους ανταγωνιστές τους. Το δολάριο από την άλλη κλείνει την εβδομάδα ενισχυμένο σε σχέση με το γιεν, τη στερλίνα και το ελβετικό φράγκο.

Η λίρα ήταν με διαφορά το νόμισμα του G20 με τη χειρότερη απόδοση αυτή την εβδομάδα, μετά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία, τα οποία εξεγείρουν ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας να εισαγάγει αρνητικά επιτόκια.

Έναντι του δολαρίου η λίρα απώλεσε σχεδόν 0,7% υποχωρώντας σε χαμηλό μηνός στο 1,2553, ενώ η σημερινή μικρή ενίσχυσή της ελάχιστα συνείσφερε στην καλυτέρευση της απόδοσής της. Τέλος, σε σχέση με το ευρώ η ισοτιμία έχασε 0,4% στις 91,10 πένες.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:15 - 17 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.