ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διορθώνουν οι διεθνείς αγορές με ''φόντο'' αποτελέσματα και Bernanke

19:45 - 18 Ιουλ 2007 | Χρηματιστήρια
Σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να υποχωρούν περισσότερο από 100 μονάδες. Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχεται και η αμερικανική αγορά καθώς μια σειρά από εταιρείες έχουν απογοητεύσει επενδυτές και αναλυτές με τα κέρδη που ανακοίνωσαν στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,66% στις 13.879,86 μονάδες, ο Nasdaq κατά 1,19% στις 2.680,03 μονάδες και ο S&P 500 κατά 0,75% στις 1.537,77 μονάδες.

Η αμερικανική αγορά διεύρυνε τις απώλειές της μετά και την κατάθεση του Ben Bernanke ενώπιον του Κογκρέσου όπου επεσήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα καμφθούν μέσα στο 2008. Η δήλωση του αυτή ενισχύει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, τόνισε για ακόμη μία φορά ότι παραμένει η κυρίαρχη ανησυχία των αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας καθώς κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχει ξεπεράσει τα επιθυμητά όρια.

Ωστόσο, ο Ben Bernanke υπογράμμισε ότι η ύφεση που πλήττει την αγορά κατοικίας, και η οποία είναι η χειρότερη από το 1991, αναμένεται να συνεχιστεί, επιβραδύνοντας σημαντικά την ανάπτυξη.

Η Intel, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια μικροτσίπ και η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία Pfizer, καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες στον Dow Jones.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου καταγράφουν σημαντικές απώλειες στον δείκτη Standard & Poor's 500 μετά και τα δυσοίωνα νέα από τη Βear Stearns.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,09% στις 6.586,20 μονάδες, ο CAC 40 κατά 1,69% στις 5.995,97 μονάδες και ο DAX κατά 1,58% στις 7.911,32 μονάδες.

Οι αποχώρηση των επενδυτών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προειδοποίηση που απηύθυνε στους επενδυτές η Bear Sterns προς τους επενδυτές ότι ένα ή και δύο από τα hedge fund της δεν θα επιστρέψουν χρήματα, αναζωπυρώνοντας έτσι τους φόβους ότι είναι πιθανές μεγάλες απώλειες χρημάτων από τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά θα λάβει σοβαρά υπ όψιν το «σήμα κινδύνου» που εκπέμπει η Bear Sterns.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου ηγήθηκαν της πτώσης κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Απώλειες για τη UBS, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, την ολλανδική ING Groep, την ελβετική Credit Suisse και το γαλλικό ασφαλιστικό όμιλο Allianz.

Σημαντική πτώση σημείωσαν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετά και την υποχώρηση του δολαρίου σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, στο 1,3833, γεγονός που επηρεάζει δυσμενώς τις πωλήσεις στις ΗΠΑ. Η BMW κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες.

Απώλειες και για τη μεταλλευτική ThyssenKrupp που πραγματοποιεί το 25% των πωλήσεών της στις ΗΠΑ.

Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου για την Intel και τη Yahoo! και οι μετοχές τους κινήθηκαν πτωτικά.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.