ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Μικτά πρόσημα εν μέσω αδιεξόδου για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας

23:11 - 14 Αυγ 2020 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Μικτά πρόσημα εν μέσω αδιεξόδου για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας
Προσεκτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street. Οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν μικρές μεταβολές, καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζει να προκαλεί νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών.

Παράλληλα, η απογοήτευση από τις λιανικές πωλήσεις Ιουλίου «φρέναρε» τις όποιες διαθέσεις των επενδυτών. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Ιούλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες (2,3%). Οι λιανικές πωλήσεις εκτός των αυτοκινήτων αυξήθηκαν 1,9%, περισσότερο από το αναμενόμενο (1,2%).

Όσον αφορά τις σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις, τελικά αναβάλλονται οι συζητήσεις για την πορεία της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που ήταν προγραμματισμένες για το Σάββατο. Η αναβολή των διαπραγματεύσεων οφείλεται σε ζητήματα προγραμματισμού, χωρίς να ανακοινωθεί νέα ημερομηνία, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώσεις επί του ζητήματος που επικαλείται το Reuters.

Στις συναλλαγές της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,12% και έκλεισε στις 27.931,50 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε οριακά κατά 0,04% στις 3.372,06 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 11.019,30 μονάδες.

Με πτώση έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο

Σε αναζήτηση προσήμου βρισκόντουσαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης οι δύο τύποι πετρελαίου, κλείνοντας εν τέλει πτωτικά. «Βαρίδι» οι επί τα χείρω αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την εξέλιξη της ζήτησης, αν και οι μειώσεις των αποθεμάτων των ΗΠΑ προσέφεραν μια κάποια στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020, ενώ παράλληλα η συμμαχία ΟΠΕΚ+ αυξάνει την ημερήσια παραγωγή από αυτό τον μήνα. Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα για να επανεξετάσει την αγορά, εντούτοις δεν αναμένεται να τροποποιηθεί η συμφωνία.

Με αυτά τα δεδομένα, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 0,3% στα 44,83 δολάρια το βαρέλι, κατάφερε όμως να κλείσει την εβδομάδα οριακά υψηλότερα από τα 44,40 δολάρια, τιμή εκκίνησης την περασμένη Δευτέρα. Από την άλλη το αργό σημείωσε πτώση 0,4% στα 42,07 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα από τα 41,22 τιμή με την οποία μπήκε στην τρέχουσα εβδομάδα.

Χρυσός: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα δύο μηνών

Στο «κόκκινο» ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός, μετά από δύο ημέρες ανόδου, με το πολύτιμο μέταλλο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα εβδομάδας για πρώτη φορά τις τελευταίες 10 εβδομάδες, λόγω της πρόσφατης ενίσχυσης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ανήλθε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων, ενώ την Παρασκευή κυμαινόταν στο 0,693%, από το 0,562% που ήταν την προηγούμενη Παρασκευή.

Έτσι, σήμερα το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό, που είναι το πιο ενεργό, υποχώρησε κατά 20,60 δολάρια ή σχεδόν 1,1% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 1.949,80 δολάρια η ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε κατά 3,9%, βάζοντας τέλος σε ένα ανοδικό σερί εννέα εβδομάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Σε ανοδική τροχιά το ευρώ μετά το ΑΕΠ

Κέρδη καταγράφει το ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, πτώση 12,1% σε τριμηνιαία βάση και 15% σε ετήσια βάση κατέγραψε το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κερδίζει κατά 0,20% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία τους να ανέρχεται στο 1,1836. Στο ίδιο μήκος κύματος, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,04% έναντι της βρετανικής λίρας και η ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαμορφώνεται στο 0,9045. Τέλος, η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,18% έναντι του δολαρίου και η σχετική ισοτιμία διαπραγματεύεται στο 1,3087.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:04 - 15 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.