ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές παρά την αλλαγή πορείας της Fed

19:43 - 27 Αυγ 2020 | Χρηματιστήρια
Στο κόκκινο οι ευρωαγορές παρά την αλλαγή πορείας της Fed
Διευρύνθηκαν οι απώλειες που κατέγραφαν από νωρίς την Πέμπτη οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ολοκλήρωση της ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στα πλαίσια του σημερινού οικονομικού συμποσίου, δεν αντέστρεψαν το πτωτικό κλίμα.

Ειδικότερα, σειρά δραστικών αλλαγών στην πολιτική της ανακοίνωσε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα και πιο ευέλικτη πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα προληπτική αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές, όπως στο παρελθόν.

Ο Τζέρομ Πάουελ ανέφερε ότι οι αλλαγές στην στρατηγική της τράπεζας αντανακλούν τα διδάγματα που η κεντρική τράπεζα πήρε τα τελευταία χρόνια για το πώς ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρά την υποχώρηση της ανεργίας ακόμα και κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Στο πεδίο των συναλλαγών, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με μείωση 0,71% στις 13.096 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,75% στις 5.999 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 μειώθηκε 0,64% στις 5.015 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και στις αγορές του νότου, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο, να υποχωρεί 1,44% στις 19.847 μονάδες. Στην Ισπανία, ο IBEX 35 έχασε 0,45% στις 7.090 μονάδες, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI 20 μειώθηκε 0,44% στις 4.371 μονάδες.

Στη Ρωσία, ο MOEX σημείωσε πτώση 1,31% στις 3.012 μονάδες, ενώ ο RTSI έπεσε 0,66% στις 1.264 μονάδες. Με κέρδη από την άλλη, κατά 0,90% έκλεισε τη συνεδρίαση ο BIST 100 στην Κωνσταντινούπολη, φθάνοντας στις 1.108 μονάδες.

Όσον αφορά τα μάκρο της ημέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε 7% τον Ιούλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χαμηλότερα από την αύξηση 7,1% τον Ιούνιο.

Ο δανεισμός προς νοικοκυριά διατηρήθηκε σταθερός στο 3% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας μικρές στρεβλώσεις καθώς τα διάφορα κρατικά σχήματα εγγύησης θέσεων εργασίας διατήρησαν σε χαμηλό επίπεδο την ανεργία και οδήγησαν σε περιορισμένες απώλειες εισοδήματος για τα νοικοκυριά.

Στις ΗΠΑ, σημαντική πτώση 31,7% κατέγραψε το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη. Παράλληλα, υποχώρησαν ελαφρώς στα 1 εκατ. περίπου την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας, από το 1,1 εκατ. της εβδομάδας 10-16 Αυγούστου, σε μια ένδειξη της επιβραδυντικής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας μετά το χτύπημα της πανδημίας.

Σχετικά με τον κορονοϊό, σε ισχύ τέθηκε σήμερα η πρώτη σύμβαση που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχύ τέθηκε σήμερα η πρώτη σύμβαση που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών-μελών της ΕΕ με φαρμακευτική εταιρεία, με την επίσημη υπογραφή μεταξύ της AstraZeneca και της Κομισιόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.