ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο τεχνολογικός κλάδος άσκησε πιέσεις στη Wall Street

23:05 - 18 Σεπ 2020 | Χρηματιστήρια
Ο τεχνολογικός κλάδος άσκησε πιέσεις στη Wall Street
Στο «κόκκινο» ολοκληρώθηκε η τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου για τη Wall Street, με τις ρευστοποιήσεις να είναι αθρόες στον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο διάστημα.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με αρνητικά πρόσημα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με την αγορά να παρακολουθεί επίσης τις προοπτικές μιας περαιτέρω δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, το αδιέξοδο στο οποίο έχουν επέλθει Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις στη Wall Street.

Όσον αφορά τα οικονομικά νέα της ημέρας, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) εξέδωσε νέο guidance προς τις αμερικανικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την πρόσβαση σε νέα επιχειρηματικά δάνεια, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της, ύψους 600 δισ. δολαρίων, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (Main Street Lending Program).

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,88% και έκλεισε στις 27.657,29 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε κατά 1,18% στις 3.317,43 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,07% κλείνοντας στις 10.793,28 μονάδες.

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος σε «βάθος» τριών μηνών για το αργό

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε το αμερικανικό αργό πετρέλαιο την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των μελών του OPEC και των συμμάχων τους ότι παραμένουν δεσμευμένοι στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συλλογικά γνωστοί ως OPEC+, πραγματοποίησαν συνεδρίαση την Πέμπτη, παρατείνοντας την περίοδο κατά την οποία χώρες που δεν κατάφεραν να περιορίσουν επαρκώς την παραγωγή τους προηγούμενους μήνες, μπορούν να κάνουν αντισταθμιστικές μειώσεις.

Το brent παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε 0,3%, κλείνοντας στα 43,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Οκτωβρίου, κέρδισε 0,9%, κλείνοντας στα 31,34 δολάρια το βαρέλι.

Σε εβδομαδιαία βάση, το brent κέρδισε σχεδόν 9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, κάτι που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αύξηση από την εβδομάδα που έληξε στις 19 Ιουνίου.

Από την άλλη το WTI κατέγραψε και αυτό εβδομαδιαία κέρδη ύψους άνω του 10%, τα μεγαλύτερα από την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουνίου.

Δεύτερη εβδομάδα κερδών για τον χρυσό

Ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα έκλεισαν την Παρασκευή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, με τις τιμές τους να σημειώνουν σήμερα οριακά κέρδη στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει μέχρι και το 2023.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 0,56% στα 1.962,10 δολάρια η ουγγιά, μετά από μία πτώση 1,1% που κατέγραψε την Πέμπτη. Το ασήμι Δεκεμβρίου κατέγραψε κέρδη 0,1% στα 27,129 δολάρια η ουγγιά, μετά από τις απώλειες 1,4% που είχε καταγράψει την Πέμπτη.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χρυσός έκλεισε με κέρδη 0,7%, μετά από μία περίπου ίδιας κλίμακας θετική προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα futures για το ασήμι κέρδισαν 1% από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, σύμφωνα με τη FactSet.

Τέλος, όσον αφορά τις ισοτιμίες νομισμάτων, το ευρώ ενισχύεται οριακά κατά 0,02% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους διαπραγματεύεται στο 1,1849. Παράλληλα, το ευρώ κερδίζει κατά 0,48% έναντι της βρετανικής λίρας και η σχετική ισοτιμία ανέρχεται στο 0,9173.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:10 - 18 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.