ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Ισχυρή άνοδος εν αναμονή της πολυπόθητης συμφωνίας για το πακέτο τόνωσης Κύριο

23:07 - 28 Σεπ 2020 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Ισχυρή άνοδος εν αναμονή της πολυπόθητης συμφωνίας για το πακέτο τόνωσης
Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Το θετικό μομέντουμ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διατηρούν οι ελπίδες των επενδυτών ότι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ως προς το οικονομικό πακέτο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανέφερε την Κυριακή ότι μια συμφωνία βρίσκεται στο τραπέζι στη βάση της πρότασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών για ένα μικρότερο των αρχικών σχεδιασμών πακέτο.

Το πακέτο θα μπορούσε να ψηφιστεί ακόμα και στις αρχές του επόμενου μήνα, με την Πελόζι να προωθεί μια πρόταση ύψους 2,2 τρισ. δολ. για την παροχή βοήθειας σε άνεργους Αμερικανούς και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Το νομοσχέδιο θα χρειαστεί και την έγκριση της Γερουσίας, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Την προσοχή των επενδυτών «τραβά» και το πρώτο ντιμπέιτ ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,51% και έκλεισε στις 27.584,06 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,66% στις 3.353,10 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,87% στις 11.117,52 μονάδες.

Θετικά πρόσημα για το πετρέλαιο

Ανοδικό ήταν το κλείσιμο για τα δύο είδη πετρελαίου, με τους επενδυτές να παραμένουν πάντως επιφυλακτικοί καθώς η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει για τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.

Ώθηση στην αγοραστική διάθεση έδωσε σήμερα το ενδεχόμενο διαταραχών στην παραγωγή της Νορβηγίας. Η Ένωση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της χώρας ανακοίνωσε ότι οι πετρελαϊκές της χώρας σχεδιάζουν να κλείσουν το 22% περίπου της παραγωγής, ήτοι περίπου 900.000 βαρέλια την ημέρα, εάν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την Τετάρτη, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου σκαρφάλωσε 35 cents ή 0,9%, στα 40,60 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Νοεμβρίου, στο μεταξύ, κέρδισε 51 cents ή 1,2% και έκλεισε στα 42,43 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Η «αντίδραση» των διεθνών αγορών πιέζει το δολάριο

Απώλειες καταγράφει το αμερικανικό δολάριο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς τα κέρδη των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο αποτελούν κακή εξέλιξη για την εναλλακτική λύση του δολαρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως το αμερικανικό νόμισμα βρισκόταν κοντά σε υψηλό δύο μηνών στην έναρξη της συνεδρίασης.

Πιο αναλυτικά, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,31% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους ανέρχεται στο 1,1666. Παράλληλα, η βρετανική λίρα υπερισχύει κατά 0,77% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στο 1,2834.

Σε ανοδικό έδαφος ο χρυσός

Κέρδη σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα, καθώς η υποχώρηση του δολαρίου βοήθησε την αγοραστική διάθεση, παρά το ράλι των δεικτών στη Wall Street, που παραδοσιακά μετριάζει τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 16 δολ. ή 0,9% και σκαρφάλωσε στα 1.882,30 δολ. ανά ουγγιά.

Το ασήμι Δεκεμβρίου σημείωσε άλμα 51 cents ή 2,2% στα 23,604 δολ. ανά ουγγιά μετά την κατρακύλα της προηγούμενης εβδομάδας σε ποσοστό 14,9%.

Τέλος, ο χαλκός Δεκεμβρίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6% στα 2,99 δολ. η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:11 - 28 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.