ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές-Πανικός πωλήσεων λόγω Covid-19

19:32 - 15 Οκτ 2020 | Χρηματιστήρια
Στο κόκκινο οι ευρωαγορές-Πανικός πωλήσεων λόγω Covid-19
Οι φόβοι για την αδυναμία ανάσχεσης του κύματος κρουσμάτων που σαρώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο, με χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Τσεχία και η Πολωνία να καταγράφουν ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, βύθισαν τις ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, οδηγώντας σε αλλεπάλληλα κύματα πωλήσεων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX μειώθηκε κατά 324 μονάδες ή 2,49% στις 12. 703 μονάδες. Με απώλειες 1,73% έκλεισε ο βρετανικός FTSE 100 στις 5.832 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 2,11% στις 4.837 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα επικράτησε και στις αγορές του νότου. Ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε 2,77% στις 19.065 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX κατέγραψε πτώση 1,44% στις 6.816 μονάδες. Στην Πορτογαλία, ο PSI 20 μειώθηκε 2,45% στις 4.194 μονάδες.

Απώλειες κατέγραψαν οι αγορές και στη Ρωσία, με το ΜΟΕΧ να υποχωρεί 1,36% και τον RTSI 2,41% αντίστοιχα. Στην Τουρκία ο BIST 100 κατέγραψε πτώση 0,74% στις 1.180 μονάδες.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας τις αρχές να επαναφέρουν μέτρα που είχαν περιοριστεί το καλοκαίρι. Η Τσεχία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Στο Παρίσι και σε άλλες οκτώ μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ξεκινούν απαγορεύσεις κυκλοφορίας τη νύχτα, ενώ ήδη ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε μέτρα €1 δισ. για τις επιχειρήσεις που θα υποστούν συνέπειες από τους περιορισμούς.

Παράλληλα, νέα μέτρα και ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιβάλλονται στη Μεγάλη Βρετανία, με το Λονδίνο να βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης των κρουσμάτων. 

Ο επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλουτζ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να είναι «ανένδοτες» στη μάχη με τον κορονοϊό, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της εξάπλωσης συμβαίνει σε σπίτια, εσωτερικούς χώρους και κοινότητες που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας.

Στο πεδίο των συναλλαγών, στη Φρανκφούρτη, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Fresenius, BASF, Merck, BMW, Volkswagen, Deutsche Telecom, Daimler, SAP και Adidas, ενώ με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι Siemens, Linde, RWE, Infineon, Munchener Ruck και Henkel.

Στο Λονδίνο, απώλειες άνω του 3% κατέγραψαν οι Mondi, Burberry, Royal Dutch Shell, Prudential, Glencore, GlaxoSmithKline, EasyJet και Intercontinental.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.