ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατοχύρωση κερδών για τους επενδυτές της Wall Street

00:05 - 01 Δεκ 2020 | Χρηματιστήρια
Κατοχύρωση κερδών για τους επενδυτές της Wall Street
Στο ίδιο μήκος κύματος με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η Wall Street ολοκλήρωσε με αρνητικό πρόσημο τον Νοέμβριο, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κερδών από το ράλι, που οδήγησε τους αμερικανικούς δείκτες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η σημερινή πορεία των δεικτών είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε με ισχυρές ρευστοποιήσεις. Ωστόσο, οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν μετά την ανακοίνωση της Moderna ότι τα νέα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το εμβόλιό της είναι πάνω από 94% αποτελεσματικό. Εν συνεχεία, οι δείκτες συνέχισαν την πτωτική τους τροχιά και έκλεισαν με σχετικά μεγάλες απώλειες.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,91% και έκλεισε στις 29.639,23 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,33% στις 3.626,20 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε κατά 0,06% στις 12.198,74 μονάδες.

«Εκτοξεύθηκε» κατά 26,7% το πετρέλαιο σε μηνιαία βάση

Απώλειες κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί εν αναμονή των ανακοινώσεων του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του την Τρίτη σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης των περικοπών στην παραγωγή για κάποιους μήνες μέσα στο 2021.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 19 cents ή 0,4% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 45,34 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σε μηνιαία βάση, βέβαια, το αμερικανικό συμβόλαιο σημείωσε ράλι 26,7%. Αυτή είναι η πρώτη μηνιαία άνοδος τους τελευταίους τρεις μήνες, με ώθηση τις ελπίδες ότι τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 θα περιορίσουν την πανδημία, δίνοντας ώθηση στην παγκόσμια οικονομία και στη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ο χειρότερος μήνας σε βάθος 4ετίας για τον χρυσό

Σε χαμηλό πέντε μηνών έκλεισε τη Δευτέρα η τιμή του χρυσού, ενώ παράλληλα συγκρατήθηκε ώστε οι απώλειες να μην καταγράψουν τον χειρότερο μήνα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ο χρυσός συμπλήρωσε τέσσερις διαδοχικούς μήνες πτώσης καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί σε εναλλακτικές τοποθετήσεις, όπως τα κρυπτονομίσματα – με το Bitcoin να επιστρέφει σήμερα πάνω από τα 19.000 δολ. – και σε βιομηχανικά μέταλλα όπως ο χαλκός.

Αναλυτικά, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 7,20 δολ. ή 0,4% διολισθαίνοντας στα 1.780,90 δολ. ανά ουγγιά. Σε μηνιαία βάση ο χρυσός έχασε περίπου 5,6%, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου.

«Βουτιά» 2,5% για το δολάριο τον Νοέμβριο

Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο σημειώνει το αμερικανικό δολάριο, σε σχέση με ένα καλάθι νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές μετά τα αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού στρέφονται σε τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου.

Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα έχει χάσει 2,5% τον Νοέμβριο με τον εν λόγω δείκτη (δολαρίου-καλάθι νομισμάτων) να διαμορφώνεται στις 91,22 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, ωστόσο, το δολάριο ενισχύεται κατά 0,24% έναντι του ευρώ και η ισοτιμία τους ανέρχεται στο 1,1934. Αντίθετα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,15% έναντι της βρετανικής λίρας, με την σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3333.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.