ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κόπασαν» οι… πανηγυρισμοί στη Wall Street από το πακέτο τόνωσης

00:05 - 23 Δεκ 2020 | Χρηματιστήρια
«Κόπασαν» οι… πανηγυρισμοί στη Wall Street από το πακέτο τόνωσης
Μικτά πρόσημα κατέγραψε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης, μετά την ισχυρή χθεσινή άνοδο, που προκλήθηκε από την έγκριση του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 900 δισ. δολαρίων από το Κογκρέσο.

Ειδικότερα, η αμερικανική Γερουσία πέρασε τη Δευτέρα το πακέτο στήριξης ύψους σχεδόν 900 δισ. δολαρίων, που θα δώσει «ανάσα» στην πληττόμενη οικονομία της χώρας, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Λίγη ώρα νωρίτερα, το μέτρο ψηφίστηκε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, με τους αναλυτές να ανησυχούν ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για εκατομμύρια ανθρώπους, εντείνοντας τις υφεσιακές πιέσεις. Οι ειδικοί πάντως από τον χώρο της υγείας εκτιμούν ότι τα εμβόλια, που έχουν ήδη αναπτυχθεί και αναπτύσσονται κατά του κορονοϊού, φαίνεται πως θα έχουν αποτελεσματικότητα και κατά του νέου στελέχους.  

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,67% στις 30.015,51 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 3.687,20 μονάδες. Αντίθετα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,51% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 12.807,92 μονάδες, καταγράφοντας μάλιστα νέο ρεκόρ.

«Βουτιά» για το πετρέλαιο

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσε το πετρέλαιο τις συναλλαγές της Τρίτης στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί για την πορεία της ζήτησης εν μέσω των νέων lockdown σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι η εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα όπου μια μετάλλαξη του ιού φαίνεται να προκαλεί ακόμα ταχύτερη εξάπλωση της νόσου Covid-19 στον πληθυσμό, έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 95 cents ή 2% και έκλεισε στα 47,02 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Φεβρουαρίου έχασε 83 cents και έκλεισε στα 50,08 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Το δολάριο ασκεί πιέσεις στον χρυσό

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο χρυσός την Τρίτη, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις καθώς το δολάριο συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών του περιορίζοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 12,50 δολ. ή 0,6% στα 1.870,30 δολ. ανά ουγγιά.

Υποχωρεί εκ νέου η βρετανική λίρα

Πιέσεις ασκούνται την Τρίτη στην στερλίνα μετά τις έντονες ανησυχίες που προκαλούν στους επενδυτές η μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία και η αβεβαιότητα για το Brexit.

Αναλυτικότερα, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,20% έναντι της στερλίνας με την ισοτιμία τους να ανέρχεται στο 0,9104. Στο ίδιο μοτίβο, το δολάριο υπερισχύει κατά 0,82% έναντι του βρετανικού νομίσματος και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στο 1,3353.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:40 - 23 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.