ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζει να καταρρίπτει τα ρεκόρ η Wall Street-Νέο ιστορικό υψηλό εις «τριπλούν» Κύριο

00:17 - 09 Ιαν 2021 | Χρηματιστήρια
Συνεχίζει να καταρρίπτει τα ρεκόρ η Wall Street-Νέο ιστορικό υψηλό εις «τριπλούν»
Νέο τριπλό ρεκόρ κατεγράφη στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του πλανήτη την Παρασκευή. Οι επενδυτές άφησαν στην άκρη τις ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, που πυροδότησαν τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά τους τελευταίους 8 μήνες μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, καθώς οι περιορισμοί για τη συγκράτηση της Covid-19 ήταν χτύπημα για πολλούς τομείς της οικονομίας. Το υπουργείο Εμπορίου ενημέρωσε την Παρασκευή ότι οι θέσεις εργασίας ήταν κατά 140.000 λιγότερες σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 50.000. Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,7% έναντι εκτίμησης για 6,8%. Από την ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Μάιο, η οικονομία έχει ανακτήσει 12,3 εκατ. θέσεις εργασίας που είχαν χαθεί.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς έχουν καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι καταγράφοντας νέα ρεκόρ την τρέχουσα εβδομάδα παρά την πολιτική αναταραχή που επικρατεί στην Ουάσινγκτον καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δρομολογήσει σύντομα ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας. 

Παράλληλα, νέα άρθρα μομφής εναντίον του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζουν να καταθέσουν Δημοκρατικοί βουλευτές την ερχόμενη Δευτέρα, με σκοπό την απομάκρυνσή του από το αξίωμα… μία ώρα αρχύτερα. Αν αυτό συμβεί, ο Τραμπ θα είναι ο μόνος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που έχει δεχθεί δύο προτάσεις μομφής.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 31.097,97 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,57% στις 3.825,30 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,03% στις 13.201,98 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά.

«Άλμα» 8% για το αργό σε εβδομαδιαία βάση

Ανοδικά έκλεισε το πετρέλαιο την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους με ισχυρά κέρδη της τάξης του 8%, κυρίως χάρη στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει μονομερώς την παραγωγή της προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά. Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά, συνεχίζοντας και σήμερα στην ίδια τροχιά, με αποτέλεσμα σε διάστημα εβδομάδας να καταγράψουν σημαντική άνοδο.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,41 δολάρια ή 2,8%, και έκλεισε στα 52,24 δολάρια το βαρέλια.

Αντίστοιχη άνοδο σημείωσε και το πετρέλαιο τύπου brent, που πρόσθεσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση 1,61 δολάρια ή 3%, και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 55,99 δολάρια το βαρέλι.

Έχασε τα 1.900 δολάρια ο χρυσός

Κάτω από τα 1.900 δολάρια βρέθηκε η τιμή του χρυσού, καταγράφοντας την χαμηλότερη απόδοση σε μηνιαία βάση, με τις αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να περιορίζουν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για τον χρυσό έχασε σήμερα 78,20 δολάρια ή 4,1% και τερμάτισε τη συνεδρίαση στα 1.835,40 δολάρια η ουγγιά, με τις εβδομαδιαίες απώλειές του να διαμορφώνονται στο 3,2%. Σημειώνεται ότι η σημερινή επίδοση του μετάλλου σηματοδοτεί τη χειρότερη ημερήσια πτώση του για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαρτίου να χάνει 2,62 δολάρια ή 9,6% και να τερματίζει την ημέρα στα 24,637 δολάρια η ουγγιά. Πρόκειται για τη χειρότερη ημερήσια πτώση του μετάλλου από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2021. Σε επίπεδο εβδομάδας, το ασήμι κατέγραψε απώλειες της τάξης του 6,7%.

Τέλος, ο χαλκός σημείωσε απώλειες 0,6% και έκλεισε στα 3,6735 δολάρια η λίβρα, γράφοντας ωστόσο κέρδη 4,4% σε διάστημα εβδομάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:25 - 09 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.