ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό το «βάρος» του tapering η Wall Street

23:19 - 08 Σεπ 2021 | Χρηματιστήρια
Υπό το «βάρος» του tapering η Wall Street
Σε πτωτικό τέμπο συνεχίζει να κινείται το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να εστιάζουν στη νομισματική πολιτική, που πρόκειται να ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,20% και έκλεισε στις 35.030,74 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε πτώση 0,13% στις 4.514 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,57% στις 15.286,60 μονάδες.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε με μέτριο ρυθμό στις αρχές Ιουλίου έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Beige Book της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Η Fed σημείωσε ότι οι ανησυχίες της, που συνδέονται με την μετάλλαξη Δέλτα, προκάλεσαν ισχυρή «πτώση» του κλάδου των εστιατορίων και των ταξιδιών, επιβαρύνοντας το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής οικονομίας.

«Εάν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται, ίσως είναι σκόπιμο η Federal Reserve να αρχίσει να μειώνει το ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων εντός του έτους», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, John Williams, κάνοντας κάτι παραπάνω από φανερή την επικείμενη έναρξη του tapering.

Επαναφορά στα κέρδη για το πετρέλαιο

Σε ανοδική τροχιά επανήλθαν οι τιμές του πετρελαίου μετά από τρεις σερί πτωτικές συνεδριάσεις, λαμβάνοντας στήριξη από την αποκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας στον Κόλπο του Μεξικού.

Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή είχε σταματήσει λόγω των ζημιών που είχαν προκληθεί στις εγκαταστάσεις από τον τυφώνα Άιντα. Σημειώνεται ότι ο Κόλπος του Μεξικού παράγει περίπου το 17% της συνολικής αμερικανικής παραγωγής.

Με αυτά τα δεδομένα, η τιμή του αργού τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο κατά 1,39% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 69,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent έκλεισε στα 72,95 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,27%.

Απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση για τον χρυσό - «Πιέζει» το δολάριο

Πτώση για δεύτερη συνεχή ημέρα κατέγραψε η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να «θυσιάζεται» στο βωμό των αυξημένων αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Παράλληλα, ο χρυσός φαίνεται πως δέχεται «πλήγμα» κυρίως από μια ελαφριά ανάκαμψη του δολαρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού, παράδοσης Δεκεμβρίου απώλεσαν 0,3% στα 1.793,50 δολάρια η ουγγιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:24 - 08 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.