ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαριές απώλειες για τη Wall Street-Οι μηνιαίες και τριμηνιαίες επιδόσεις

23:16 - 30 Σεπ 2021 | Χρηματιστήρια
Βαριές απώλειες για τη Wall Street-Οι μηνιαίες και τριμηνιαίες επιδόσεις
Σε πτωτικό έδαφος ολοκληρώθηκε ο Σεπτέμβριος για το αμερικανικό χρηματιστήριο, εν μέσω συγκρούσεων στην Ουάσινγκτον για το πακέτο δημοσιονομικών δαπανών της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις υποδομές στο Κογκρέσο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε «βουτιά» 1,59% και έκλεισε στις 33.843,92 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,25% στις 4.304,90 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 0,44% στις 14.448,60 μονάδες.

Σε μηνιαία βάση, ο Dow Jones διολίσθησε 4,3%, ο S&P 500 υποχώρησε 4,8%, και ο Nasdaq «βυθίστηκε» κατά 5,3%.

Σε επίπεδο τριμήνου, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,9%, ο S&P 500 κέρδισε 0,2% και ο Nasdaq έχασε 0,4%.

Ο Σεπτέμβριος επιβεβαίωσε τη φήμη του παραδοσιακού μήνα απωλειών για την αγορά, μέσα σε ένα κλίμα φόβων για κρίση του κλάδου των ακινήτων στις ΗΠΑ, αυξανόμενου πληθωρισμού και μιας πρόσφατης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, με την Federal Reserve να δίνει ήδη σήματα ότι θα αρχίσει σταδιακά να αποσύρει τα μέτρα νομισματικής τόνωσης.

Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% στο β’ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Η δεύτερη αυτή μέτρηση του ΑΕΠ είναι οριακά υψηλότερη από την πρώτη, σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 6,6%.

Παράλληλα, νέα άνοδο κατέγραψαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στο τέλος Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 11.000 στις 362.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως το Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει παράταση του προϋπολογισμού έως τις 3 Δεκεμβρίου, με στόχο την αποφυγή της παράλυσης των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους (shutdown).

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει χρήματα για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατοι τυφώνες αλλά και για την επανεγκατάσταση των Αφγανών προσφύγων. Ένα ενδεχόμενο shutdown θα μπορούσε να οδηγήσει, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, σε αναστολή της λειτουργίας ορισμένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους σε αναγκαστική άδεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:37 - 30 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.