ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Wall Street πήγε «κόντρα» στον υψηλό πληθωρισμό με αρωγό τη Merck Κύριο

23:16 - 01 Οκτ 2021 | Χρηματιστήρια
Η Wall Street πήγε «κόντρα» στον υψηλό πληθωρισμό με αρωγό τη Merck
Με κέρδη υποδέχθηκε τον Οκτώβριο η Wall Street, η οποία έλαβε ώθηση από τα ευρήματα μελέτης της φαρμακευτικής εταιρείας Merck, που προσπαθεί να ανακαλύψει ένα χάπι για τη θεραπεία της Covid-19, από τα καλά στοιχεία μεταποίησης, ενώ παράλληλα κράτησε αντίσταση έναντι του υψηλό 30 ετών του αμερικανικού πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,43% και διαμορφώθηκε στις 34.326,46 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,08% στις 4.354,15 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,82% στις 14.566,70 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά αντίθετα συνεχίζει να ενισχύεται, καταγράφοντας υψηλό 30 ετών τον Αύγουστο, αντλώντας ώθηση κυρίως από το ράλι στις τιμές της ενέργειας.

Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης -ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό- σκαρφάλωσε 0,4% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, συμπληρώνοντας έξι συνεχείς μήνες ισχυρής ανόδου. Από την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 4,3% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1991.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν τον Αύγουστο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,8% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 0,6%.

Θετικά στην αγορά λειτούργησε η ανακοίνωση της Merck για το πειραματικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα μειώνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με Covid-19 που κινδυνεύουν να επιδεινωθούν. Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων, η Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών διακόπηκε πρόωρα με σύσταση ανεξάρτητων επιθεωρητών, καθώς οι μισοί εθελοντές λάμβαναν placebo αντί το πραγματικό χάπι. Μετά και αυτές τις ανακοινώσεις η μετοχή της Merck σημείωσε άλμα 9%.

Ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο με το «βλέμμα» στον OPEC+

Άνοδο σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, με τα επενδυτικά «βλέμματα» να είναι στραμμένα στην πολυαναμενόμενη απόφαση του OPEC και των συμμάχων του (OPEC+) για τα επίπεδα παραγωγής αργού την ερχόμενη Δευτέρα (4/10).

Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι ο OPEC+ εξετάζει να προχωρήσει πέραν της υφιστάμενης συμφωνίας για αύξηση των προμηθειών κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα. Πέραν του Οκτωβρίου, «δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ταχύτερη αύξηση της παραγωγής από την ομάδα OPEC+», σημειώνουν αναλυτές. «Η προοπτική του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι δεν είναι κάτι που θέλουν οι παραγωγοί», προσθέτουν.

Στο πεδίο των συναλλαγών, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου πρόσθεσε 85 σεντς ή 1,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 75,88 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου, το οποίο ενισχύθηκε κατά 97 σεντς ή 1,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 79,28 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Σε εβδομαδιαία βάση το WTI κέρδισε 2,6% και το Brent σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,7%.

Εβδομαδιαία κέρδη 0,4% για τον χρυσό

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός, προσθέτοντας στην ανοδική πορεία των προηγούμενων ημερών και καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη 0,4%.

Ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,40 δολάρια ή σχεδόν 0,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.758,40 δολάρια ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση, το πολύτιμο μέταλλο πρόσθεσε 0,4%.

Το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου προσθέτει 49 σεντς ή 2,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 22,536 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο περίπου 0,5% στην εβδομάδα. Ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 2,4% στα 4,189 δολάρια ανά λίβρα, καταγράφοντας κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί περίπου κατά 0,2%, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού των ΗΠΑ χάνει 4 μονάδες βάσης στο 1,487%, ενισχύοντας το πολύτιμο μέταλλο ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:27 - 01 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.