ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow Jones-«Βαρίδι» ο τεχνολογικός κλάδος

23:15 - 22 Οκτ 2021 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow Jones-«Βαρίδι» ο τεχνολογικός κλάδος
Μικτή εικόνα με μικρές μεταβολές ήταν η σημερινή (22/10) για την χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, με τον κλάδο της τεχνολογίας να δέχεται πιέσεις μετά τα αποτελέσματα γ' τριμήνου που ανακοίνωσαν οι Snap και Intel. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον Dow Jones να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό, ολοκληρώνοντας μάλιστα την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,21% και έκλεισε στις 35.677,02 μονάδες. Αντίθετα, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,11% στις 4.544,60 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,82% στις 15.090,20 μονάδες.

«Βουτιά» 11,6% κατέγραψε η μετοχή της Intel η οποία απογοήτευσε την αγορά με τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή της Snap «βυθίστηκε» στο -26,66%.

Παράλληλα, οι δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, ότι ήρθε η ώρα για tapering, αλλά όχι για αύξηση των επιτοκίων, ανέκοψαν τον επενδυτικό ενθουσιασμό στη Wall Street.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι «οι περιορισμοί της προσφοράς και ο αυξημένος πληθωρισμός είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και για το επόμενο έτος, και το ίδιο ισχύει για την πίεση στους μισθούς».

Ένατη διαδοχική εβδομάδα κερδών για το αργό

Με ισχυρή άνοδο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό μάλιστα να σημειώνει ένα σερί 9 εβδομάδων με κέρδη.

Η ανοδική πορεία του «μαύρου χρυσού» οφείλεται στη χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια, στην αργή ανάκαμψη της αμερικανικής παραγωγής και στις προσδοκίες για μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,26 δολάρια ή 1,5% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 83,76 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σε εβδομαδιαία βάση, το αμερικανικό αργό σημείωσε κέρδη της τάξης του 2,6%. Το σερί των 9 διαδοχικών κερδοφόρων εβδομάδων είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί ιστορικά με βάση τα αρχεία που ξεκινούν από τον Απρίλιο του 1983, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 92 σεντς ή 1,1% την Παρασκευή, στα 85,53 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Σε εβδομαδιαία βάση το Brent κέρδισε 0,9%.

Το συμβόλαια παραδόσεως Νοεμβρίου για το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο της τάξης του 3,2% στα 5,28 δολάρια ανά 1 εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, υποχώρησε κατά 2,4%.

Κοντά στα 1.800 δολάρια ο χρυσός

Με κέρδη σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση έκλεισε ο χρυσός, καθώς το πολύτιμο μέταλλο έλαβε ώθηση από τις νέες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Ο Πάουελ δήλωσε πως ήρθε η ώρα για το tapering, αλλά όχι και για την αύξηση των επιτοκίων, επειδή η απασχόληση κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα και οι αυξημένες τιμές του πληθωρισμού θα διαρκέσουν για μεγάλο μέρος του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 14,40 δολάρια ή 0,8% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.796,30 δολάρια ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός κέρδισε 1,6% στο τέταρτο κερδοφόρο 5νθήμερό του τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 28 σεντς ή σχεδόν 1,2% στα 24,449 δολάρια ανά ουγγιά. Στην εβδομάδα, το ασήμι ενισχύθηκε κατά 4,7%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία του άνοδο από το 5νθήμερο που έληξε στις 7 Μαΐου. Ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,3% στα 4,498 δολάρια ανά λίβρα, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 4,9% στην εβδομάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:49 - 22 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.