ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τρεις... απειλές για την ασιατική οικονομία το 2022

08:54 - 11 Ιαν 2022 | Χρηματιστήρια
Οι τρεις... απειλές για την ασιατική οικονομία το 2022
Τρεις μεγάλες προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα στο 2022 η ασιατική οικονομία, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο για την Ασία στην ελβετική ιδιωτική τράπεζα UBP, Κάρλος Κασανόβα.

«Έχουμε αυξανόμενα κρούσματα Όμικρον. Υπολογίζουμε σε βραδύτερη ανάπτυξη περίπου 5% στην Κίνα. Και τώρα, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός του tapering θα είναι ταχύτερος από τον αναμενόμενο», είπε στο CNBC, προσθέτοντας ότι αυτοί οι παράγοντες «αποτελούν απειλή για την περιοχή συνολικά».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ... τρόμαξε τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, καθώς εμφανίζεται έτοιμη να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν.

Αν και οι ασιατικές αγορές βρίσκονται σε καλή κατάσταση, θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτούς τους παράγοντες, ειδικά εάν η Fed ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική, επεσήμανε ο Κασανόβα.

Όπως εξήγησε, θα υπάρξει πραγματική πίεση λόγω επιτοκίων στις αγορές Ασίας και ΗΠΑ. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εκροές ομολόγων στην περιοχή, ειδικά από οικονομίες που είναι πιο ευάλωτες», πρόσθεσε.

Το 2013, η Fed προκάλεσε το λεγόμενο «taper tantrum» όταν άρχισε να τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς asset. Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν και αυτό προκάλεσε sell off ομολόγων, προκαλώντας άνοδο των αποδόσεών τους.

Ως αποτέλεσμα, οι αναδυόμενες αγορές στην Ασία υπέστησαν απότομες εκροές κεφαλαίων και υποτίμηση του νομίσματος, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής να αυξήσουν τα επιτόκια για να προστατεύσουν τους λογαριασμούς κεφαλαίων τους.

«Όλα εξαρτώνται από το πώς θα προχωρήσει η Fed για την ομαλοποίηση της πολιτικής της τους επόμενους μήνες», είπε ο Κασανόβα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.