ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογικό sell off στη Wall Street- Στο προσκήνιο η Fed Κύριο

00:20 - 26 Ιαν 2022 | Χρηματιστήρια
Τεχνολογικό sell off στη Wall Street- Στο προσκήνιο η Fed
Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (25/1) για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να αποτελούν για άλλη μια φορά τις αρνητικές πρωταγωνίστριες. Μετά από ένα ονειρικό come back της τελευταίας στιγμής προς τα κέρδη χθες (24/1), οι πωλητές επανήλθαν δριμύτεροι προχωρώντας εκ νέου σε αθρόες ρευστοποιήσεις.

«Αγκάθι» για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά αποτελούν -πέραν του τεχνολογικού κλάδου- οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία.

Επίσης, οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία το τέλος της διήμερης (25-26/1) συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αυξήσεις επιτοκίων αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να είναι τέσσερις ή και περισσότερες φέτος, άλλες δύο το 2023 και τουλάχιστον άλλες δύο το 2024.

Αναφορικά με τις τεχνολογικές μετοχές, σε φάση διόρθωσης θεωρεί πως είναι ο Nasdaq η Capital Economics, που εκτιμά για μια σειρά από λόγους πως οι τεχνολογικές μετοχές θα πληγούν ακόμη περισσότερο. Παρόλο λοιπόν που οι αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας έχουν, γενικά, σημειώσει μείωση τις τελευταίες εβδομάδες, η επενδυτική εταιρεία αναφέρει ότι μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια. Ο λόγος για τον οποίο αναμένει πτώση είναι τα μειωμένα, στην καλύτερη περίπτωση, κέρδη κατά τη διάρκεια της περιόδου που έρχεται.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,19% στις 34.297,73 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 1,16% στις 4.358,80 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 2,28% στις 13.539,30 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιανουάριο καθώς διαμορφώθηκε στις 113,8 μονάδες από 115,2 τον προηγούμενο μήνα.

Κέρδη για το πετρέλαιο

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου λόγω των ανησυχιών για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων τόσο στην Ανατολική Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή.

Τα χαμηλότερα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ παρέχουν επίσης υποστήριξη, με τα αποθέματα αργού WTI γύρω από το σημείο παράδοσης στο Cushing στην Οκλαχόμα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για την εποχή από το 2012.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 2,29 δολ. ή σχεδόν 2,8% και έκλεισε στα 85,60 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το Brent Μαρτίου ενισχύθηκε 1,93 δολάρια ή 2,2% στα 88,20 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Σε υψηλό άνω των δύο μηνών ο χρυσός

Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο μήνες έκλεισαν σήμερα οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να λαμβάνει ώθηση από τις επί τα χείρω προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου, σημείωσε άνοδο 10,80 δολάρια ή 0,6%, για να διαμορφωθεί στα 1.852,50 δολάρια η ουγγιά. Αντίθετα, το ασήμι παράδοσης Μαρτίου σημείωσε άνοδο 10 σεντς ή 0,4% φθάνοντας στα 23,896 δολάρια η ουγγιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:30 - 26 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.