ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στη Wall Street: Fed και ρωσο-ουκρανικό στο επίκεντρο

00:21 - 17 Φεβ 2022 | Χρηματιστήρια
Νευρικότητα στη Wall Street: Fed και ρωσο-ουκρανικό στο επίκεντρο
Μικτά πρόσημα κατέγραψε σήμερα (16/2) η Wall Street, σε μία συνεδρίαση μικρών μεταβολών παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 34.934,27 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,11% στις 14.124,09 μονάδες. Αντίθετα, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 4.476,13 μονάδες.

Παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης, η ένταση παραμένει ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Μόσχα μιλά ανοιχτά για το ρόλο του φυσικού αερίου στη διαμάχη και κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη στάση τους.

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «φυτεύουν» αφηγήματα στον Τύπο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κυκλοφορούν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί.

Στο μεταξύ, αποφασισμένη να προβεί σε επιθετική τιθάσευση του πληθωρισμού εμφανίζεται η Federal Reserve βάσει των πρακτικών από τη συνάντηση της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (25-26 Ιανουαρίου) που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου. Oι αξιωματούχοι της Fed προέκριναν την αύξηση των επιτοκίων και την «απόρριψη» των ομολόγων τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία είναι εγγεγραμμένα στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

Στα μάκρο της ημέρας, «άλμα» σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, μετά τη «βουτιά» που κατέγραψαν στο τέλος του 2021. Ειδικότερα, η αξία των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε 3,8% τον Ιανουάριο μετά την πτώση του Δεκεμβρίου κατά 2,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Επιστροφή στα κέρδη για το πετρέλαιο

Σε ανοδικό έδαφος επέστρεψαν οι τιμές του πετρελαίου, με την αγορά να συνεχίζει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από την κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας.

Με τα σημερινά κέρδη, ο «μαύρος χρυσός» διέγραψε σημαντικό μέρος των χθεσινών (15/2) απωλειών του.

Ειδικότερα, το αργό τύπου Brent σημείωσε κέρδη 1,89 δολαρίων ή 2%, στα 95,18 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε κέρδη 1,59 δολαρίων ή 1,7% στα 93,66 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου κέρδισαν 9,5% στα 4,717 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, καταγράφοντας υψηλό τριών εβδομάδων.

Ανοδικά ο χρυσός

Με κέρδη έκλεισε σήμερα ο χρυσός, σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τον περασμένο Ιούνιο. Ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο παρέχουν οι γεωπολιτικές εντάσεις στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το τεταμένο κλίμα στην περιοχή επηρέασε αρνητικά τις χρηματαγορές, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προσφύγουν προσωρινά στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου κατέγραψε άνοδο 0,8% στα 1.871,5 δολάρια η ουγγιά, ενώ και το ασήμι σημείωσε κέρδη 0,6% στα 23,49 δολάρια ανά ουγγιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:25 - 17 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.