ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Δυσπιστία για το ρωσο-ουκρανικό

11:28 - 30 Μαρ 2022 | Χρηματιστήρια
Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Δυσπιστία για το ρωσο-ουκρανικό
Πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (30/3), μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με στόχο την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση.

Οι μετοχές αυτοκινήτων υποχωρούν 1,6%, ενώ αυτές που σχετίζονται με πετρέλαιο και φυσικό αέριο κερδίζουν 2,1%.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε την Τρίτη μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στην Τουρκία, κατά τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα αποφάσισε να περικόψει «δραστικά» τη στρατιωτική της δραστηριότητα κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ο Αλεξάντερ Φόμιν, ο οποίος μίλησε μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η Ρωσία θα επιβραδύνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ προκειμένου να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Βέβαια, η Μόσχα ισχυρίστηκε και προηγουμένως ότι θα μείωνε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά στη συνέχεια συνέχισε την προέλασή της.

Η αυξανόμενη ελπίδα για κατάπαυση του πυρός φάνηκε να τονώνει το επενδυτικό κλίμα την Τρίτη, ωστόσο υπάρχει δυσπιστία και ενώ ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να μετακινεί ορισμένα από τα στρατεύματά του στην Ουκρανία μακριά από περιοχές γύρω από το Κίεβο σε θέσεις αλλού στη χώρα, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι προειδοποίησε ότι οι μετακινήσεις των στρατευμάτων δεν ισοδυναμούν με υποχώρηση. .

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν και τις προγραμματισμένες αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Γκάι Μίλερ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς και επικεφαλής μακροοικονομικών στη Zurich Insurance, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι παρά την πρόσφατη αστάθεια, οι αγορές ακολουθούν την «τυπική δυναμική κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,81% στις 458,36 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ υποχωρεί 1,37% στις 14.614,96 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,13% στις 6.715,35 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 πέφτει 0,10% στις 7.530,02 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ανοδικά 0,81% στις 25.105 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,81% στις 8.538,73 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει πτώση 0,03% στις 5.919,95 μονάδες.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.