ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες και... ανασφάλεια στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

10:09 - 18 Απρ 2022 | Χρηματιστήρια
Απώλειες και... ανασφάλεια στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο
Αρνητικό κλίμα επικράτησε στις αγορές Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (18/4), με τους επενδυτές να αντιδρούν στη δημοσιοποίηση των κινεζικών οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πρώτου τριμήνου.

Η Κίνα σημείωσε ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, καθώς ανέβηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση, πάνω από τις προσδοκίες για αύξηση 4,4%.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 3,5%, περισσότερο από το αναμενόμενο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό ήταν ενάντια στις προσδοκίες για πτώση 1,6% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα δεδομένα έρχονται καθώς η ηπειρωτική Κίνα μάχεται εδώ και εβδομάδες το χειρότερο κύμα Covid των τελευταίων δύο ετών. Συγκεκριμένα, η μεγαλούπολη της Σαγκάης ήταν μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο.

«Γνωρίζουμε ότι ένας μεγάλος μοχλός της αδυναμίας κατανάλωσης είναι η πολιτική μηδενικού Covid», δήλωσε η Τζοάνα Τσούα, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής για την Ασία στη Citi Global Markets Asia στο CNBC.

«Είχαμε τη δήλωση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Χαϊνάν που έδειξε ότι αυτή η πολιτική είναι το κλειδί, επομένως θα την τηρήσουν. Όσο συμβαίνει αυτό, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται η δραστηριότητα των υπηρεσιών και θα βλάψει επίσης την κατανάλωση», συμπλήρωσε.

Την Παρασκευή, επίσης, η κινεζική κεντρική τράπεζα διατήρησε απροσδόκητα σταθερό το βασικό επιτόκιο, παρά την προσδοκία για περισσότερη στήριξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,08%, κλείνοντας στις 26.799,71 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έπεσε 0,49% στις 3.195,52 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,05% στις 11.655,93 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 0,62% και έκλεισε στις 16.898,87 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 2.693,21 μονάδες.

Οι αγορές στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές τη Δευτέρα λόγω αργίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.