ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στις ασιατικές αγορές με την… ελπίδα της χαλάρωσης

10:19 - 17 Μαϊ 2022 | Χρηματιστήρια
Κέρδη στις ασιατικές αγορές με την… ελπίδα της χαλάρωσης
Στα «πράσινα» ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης (17/5) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να καταγράφουν κέρδη με την ελπίδα για χαλάρωση των αυστηρών μέτρων lockdown στην Κίνα λόγω κορονοϊού.

Το κλίμα στην αγορά έχει ενισχυθεί καθώς η Σαγκάη πέτυχε το πολυαναμενόμενο ορόσημο των τριών συνεχόμενων ημερών χωρίς νέα κρούσματα COVID-19 εκτός των ζωνών καραντίνας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έναρξη της άρσης των περιορισμών.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,5% την Τρίτη, αν και εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 6,4% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκαν περισσότερο από 4% λόγω ελπίδων για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στον κλάδο.

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λιου Χε πρόκειται να μιλήσει σε συνάντηση με στελέχη του τομέα της τεχνολογίας την Τρίτη, η οποία έχει συγκληθεί από το ανώτατο πολιτικό συμβουλευτικό όργανο της χώρας για να προωθήσει την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Οι αναλυτές περιμένουν στην ομιλία του ενδείξεις σχετικά με το πόσο μακριά θα φτάσουν οι κινεζικές αρχές για να χαλαρώσουν τη ρυθμιστική καταστολή από τα τέλη του 2020 στον προηγουμένως υψηλών πτήσεων τομέα της τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι φόβοι για την οικονομική ανάπτυξη στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επανεμφανίστηκαν μετά τα αδύναμα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την εργοστασιακή παραγωγή στην Κίνα, καθώς και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές σταθμίζουν επίσης τον παγκόσμιο πληθωριστικό αντίκτυπο των lockdown στην Κίνα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, καθώς έχουν σταματήσει την παραγωγή σε εργοστάσια σε όλη τη χώρα.

«Ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο τα lockdown της Κίνας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον υπόλοιπο κόσμο είναι μέσω της επίδρασής του στον πληθωρισμό. Σε τελική ανάλυση, ο πληθωρισμός - και η απάντηση της κεντρικής τράπεζας – έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής αρνητικά τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων και μετοχών φέτος», έγραψε η Capital Economics.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ανέβηκε 0,42%, κλείνοντας στις 26.659,75 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ… εκτοξεύτηκε 3,16% στις 20.592 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,65% στις 3.093,70 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,08% στις 11.212,99 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε άνοδο 0,98% και έκλεισε στις 16.056,09 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,92% στις 2.620,44 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.112,50 μονάδες, κερδίζοντας 0,27%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.