ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Προβληματισμός για τις προοπτικές ανάπτυξης

10:21 - 18 Μαϊ 2022 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Προβληματισμός για τις προοπτικές ανάπτυξης
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (18/5), με τα κέρδη να περιορίζονται λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων που περιορίζουν τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,5% και βρίσκεται στο μεγαλύτερο σερί κερδών από τον Φεβρουάριο.

«Μετά τη βουτιά στην περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές θα μπορούσαν να έχουν μια περαιτέρω βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη», δήλωσε ο Σέιν Όλιβερ, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην AMP Capital της Αυστραλίας.

«Αλλά οι κίνδυνοι γύρω από τον πληθωρισμό, τη νομισματική σύσφιξη, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κινεζική ανάπτυξη παραμένουν υψηλοί και εξακολουθούν να δείχνουν μεγαλύτερη πτώση στις αγορές μετοχών», συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα συρρικνώθηκε 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι της συρρίκνωσης 0,4% που αναμενόταν από οικονομολόγους.

Η Σαγκάη οδεύει επίσης προς το τέλος του παρατεταμένου lockdown της και ο αντιπρόεδρος της Κίνας έκανε καθησυχαστικά σχόλια σε στελέχη του τομέα της τεχνολογίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν.

Ωστόσο, οποιαδήποτε καλή είδηση ​​αντισταθμίστηκε από την υπενθύμιση του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού θα απαιτούσε αυξήσεις επιτοκίων και πιθανώς... επίπονα μέτρα.

Οι επενδυτές έχουν τιμολογήσει αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και βλέπουν το βασικό επιτόκιο της Fed να υποχωρεί κατά 3% στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει επίσης ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Η S&P Global Ratings μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ευρωζώνη.

«Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αρνητικών κραδασμών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Πολ Φ. Γκρούνγουολντ.

«Δύο εξελίξεις άλλαξαν τη μακροοικονομική εικόνα», είπε, με τη μία να είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε τις τιμές των εμπορευμάτων σε απότομη άνοδο και η άλλη ο πληθωρισμός, «ο οποίος αποδείχθηκε υψηλότερος, ευρύτερος και πιο επίμονος από ό,τι αρχικά φανταζόμασταν».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ανέβηκε 0,94%, κλείνοντας στις 26.911,20 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,14% στις 20.573 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έπεσε 0,25% στις 3.085,98 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,24% στις 11.202,72 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε άνοδο 1,50% και έκλεισε στις 16.296,86 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,21% στις 2.625,98 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.182,70 μονάδες, κερδίζοντας 0,99%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.