ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές- Στα «πράσινα» το άνοιγμα

11:16 - 20 Μαϊ 2022 | Χρηματιστήρια
Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές- Στα «πράσινα» το άνοιγμα
Κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (20/5), με τις ευρωαγορές να κλείνουν μια εβδομάδα με αρκετές μεταβολές.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά για μια αρνητική εβδομάδα, αφού έκλεισαν απότομα χαμηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις δυσοίωνες αναφορές κερδών από τους λιανοπωλητές των ΗΠΑ υποβάθμισαν το παγκόσμιο κλίμα.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές του επιπτώσεις, που έχουν τροφοδοτήσει την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων παγκοσμίως. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού έχει πει ότι η αποτυχία να ανοίξουν ξανά τα λιμάνια της Ουκρανίας θα ήταν... κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο πόλεμος είναι πιθανό να συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι και πιθανώς και μετά, παρά τις ενδείξεις ότι ορισμένες περιοχές της χώρας επιστρέφουν σε κάποια κανονικότητα, δήλωσε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ολεκσέι Ατεστόβιτς, σύμφωνα με το NBC News.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιέρ-Όλιβερ Γκουρίντσας, δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν ότι η διακοπή που σχετίζεται με τις αλυσίδες εφοδιασμού θα αμβλυνθεί τους επόμενους μήνες, αμβλύνοντας ορισμένες από τις παγκόσμιες πιέσεις τιμών. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης.

«Αναμένουμε να μετριαστεί ο πληθωρισμός το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά το 2023, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε κακές εκπλήξεις», επεσήμανε.

Στα μάκρο, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία εκτινάχθηκαν στα ύψη 33,5% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, καταγράφοντας νέα ετήσια άνοδο ρεκόρ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί το κόστος ενέργειας στα ύψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 1,15% στις 432,90 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ ενισχύεται 1,32% στις 14.066,07 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ανεβαίνει 0,84% στις 6.325,56 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται ανοδικά 1,48% στις 7.412,15 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,15% στις 24.342 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,97% στις 8.483,85 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει άνοδο 1,36% στις 5.985,12 μονάδες.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.