ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετοχές: Υφίστανται τη δραματικότερη πτώση από την έναρξη της πανδημίας Κύριο

19:01 - 18 Ιουν 2022 | Χρηματιστήρια
Μετοχές: Υφίστανται τη δραματικότερη πτώση από την έναρξη της πανδημίας
Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού υφίστανται οι αμερικανικές μετοχές με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις αυξήσεις των επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες και την απειλή μιας επακόλουθης οικονομικής επιβράδυνσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα κατά 5,8% χαμηλότερα, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020.

Δυστυχώς, η άνοδος 0,2% την Παρασκευή, δεν αντιστάθμισε τη ζημιά που προκλήθηκε σε προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η πτώση των μετοχών είναι προάγγελος μιας ολοένα και πιο ζοφερής προοπτικής της παγκόσμιας αγοράς, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ακολούθησαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

«Η πιο επιθετική γραμμή των κεντρικών τραπεζών δημιουργεί αντίθετους ανέμους τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για τις μετοχές», δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, τονίζοντας ότι «οι κίνδυνοι μιας ύφεσης αυξάνονται, ενώ η επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται όλο και πιο δύσκολη».

Η SNB εξέπληξε την Πέμπτη τις αγορές με την πρώτη άνοδο των επιτοκίων από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μετά τον πληθωρισμό στη χώρα που έφτασε σε υψηλό 14 ετών τον περασμένο μήνα.

Η BoE, από την πλευρά της, εντάχθηκε στην τάση λίγες ώρες αργότερα, με άνοδο 0,25 ποσοστιαίας μονάδας καθώς προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ανέλθει πάνω από το 11% φέτος.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,1% υψηλότερα, έχοντας χάσει 2,5% την προηγούμενη συνεδρίαση. 

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών έχει φτάσει στο χειρότερο επίπεδο, με την Τράπεζα της Αμερικής να αναβαθμίζει την άποψή της για τον Stoxx 600 από «αρνητικό» σε «ουδέτερο» με την προϋπόθεση ότι μια απότομη πτώση από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών του Ιανουαρίου έχει επηρεάσει την κακή μακροοικονομική νέα που αναμένει.

«Αναμένουμε ότι η εστίαση των κεντρικών τραπεζών θα μετατοπιστεί από τον πληθωρισμό στην αποδυνάμωση της ανάπτυξης», δήλωσε η τράπεζα της Wall Street.

Μεταξύ άλλων, τα ιταλικά ομόλογα συνέχισαν να ανεβαίνουν όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε στους υπουργούς Οικονομικών του μπλοκ ότι η αμφιβολία για τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να καταπολεμήσει τον χρηματοοικονομικό «κατακερματισμό» της περιοχής «θα ήταν σοβαρό λάθος».

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα την Παρασκευή λόγω των ανησυχιών ότι οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να συμπιέσουν τη ζήτηση αργού.

Η τιμή του Brent, διαμορφώθηκε στα 113,12 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση περίπου 5,5% την ημέρα και καταγράφοντας το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 20 Μαΐου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.