ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές με φόντο την Ασία Κύριο

19:29 - 15 Αυγ 2022 | Χρηματιστήρια
Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές με φόντο την Ασία
Κέρδη κατέγραψαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας (15/8) οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επεκτείνοντας τη θετική τάση που παρατηρήθηκε στο κλείσιμο των συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ανοδικά την περασμένη Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν οικονομικά στοιχεία από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής μέτρησης του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου του Ηνωμένου Βασιλείου, τον πληθωρισμό Ιουλίου στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και τη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης για τον Ιούνιο.

Σήμερα, στις παγκόσμιες αγορές παρατηρήθηκε μια αυξημένη νευρικότητα, καθώς τα αδύναμα στοιχεία από την Κίνα και την Ιαπωνία προκάλεσαν φόβους για ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κίνα, η οικονομία έδειξε απροσδόκητες τάσεις επιβράδυνσης τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις από την πολιτική μηδενικού Covid. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχώρησε αιφνιδιαστικά σε μείωση του μονοετούς επιτοκίου μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά 10 μονάδες βάσης (bps) στο 2,75% από το 2,85%.

Στην Ιαπωνία αντίθετα, η οικονομία αναπτύχθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, χάρη κυρίως στην κατανάλωση των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επεκτάθηκε σημαντικά κατά 2,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, από το 0,1% που είχε εμφανίσει το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Στα επιχειρηματικά νέα, οι μετοχές της Telecom Italia σημείωσαν άνοδο 6% στις απογευματινές συναλλαγές για να φτάσουν στην κορυφή του Stoxx 600, ενώ ο όμιλος Storskogen της Σουηδίας σημείωσε πτώση άνω του 10%, πριν από την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου την Τρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,34% και έκλεισε στις 442,35 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,15% στις 13.816,61 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,11% στις 7.509,15 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,25%  στις 6.569,86 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 8.427,40 μονάδες, και ο πορτογαλικός PSI κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 6.194,53 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB παρέμεινε σήμερα κλειστός. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.