ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές-Περιμένοντας την ΕΚΤ στη σκιά της ύφεσης

10:52 - 06 Σεπ 2022 | Χρηματιστήρια
Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές-Περιμένοντας την ΕΚΤ στη σκιά της ύφεσης
Κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (6/9), ανακτώντας μέρος των απωλειών της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τους κινδύνους ύφεσης στην περιοχή, περιμένοντας και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Οι μετοχές λιανικής «εκτινάσσονται» κατά 3,7% και ηγούνται των κερδών, ενώ αυτές των πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχωρούν 0,7%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές μελετούν μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία να κυριαρχεί στο κλίμα της αγοράς.

Οι απότομες καθοδικές κινήσεις για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ήρθαν μετά την ανακοίνωση του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα σταματήσουν επ' αόριστον, επικαλούμενος πρόσθετες απαιτήσεις επισκευής.

Το ευρώ υποχώρησε απότομα ενώ οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσουν έως ότου η Siemens Energy επισκευάσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Βιτάλι Μάρκελοφ.

Στα μάκρο, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας την Τρίτη, κάτω από τις προσδοκίες για συρρίκνωση 0,5% που προέβλεπαν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η πτώση σηματοδοτεί τον έκτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να συμπιέζει τη δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με το αυξανόμενο κόστος και τις ελλείψεις υλικών να επηρεάζουν αρνητικά τη βιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,42% στις 415,08 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,56% στις 12.831,20 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,29% στις 6.109,30 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,34% στις 7.312,05 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,11% στις 21.507 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,64% στις 7.911,63 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει απώλειες 0,05% στις 6.001,23 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.