ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαριές απώλειες στην Ασία παρά τα θετικά μάκρο-Τρομάζει η ύφεση

10:12 - 16 Σεπ 2022 | Χρηματιστήρια
Βαριές απώλειες στην Ασία παρά τα θετικά μάκρο-Τρομάζει η ύφεση
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (16/9), παρά τα θετικά κινεζικά μάκρο, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για μια ισχυρή αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση μετά τις προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Οι αγορές μετοχών δέχονται πλήγμα και εισερχόμαστε σε μια φάση όπου θα υπάρξει περαιτέρω ρευστοποίηση επειδή τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Σουρές Τάντια, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής στην Credit Suisse. «Ένα ισχυρό δολάριο ΗΠΑ δεν βοηθά τις ασιατικές αγορές και θα είναι ένα περαιτέρω αρνητικό για τις αγορές μετοχών αυτής της περιοχής», συμπλήρωσε.

Το δολάριο υποχώρησε 0,14% έναντι του γεν και διαμορφώθηκε στα 142,95 γεν, έπειτα από πτώση 0,4% νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Οι απειλές της Ιαπωνίας για νομισματική παρέμβαση μπορεί να επιβραδύνουν, αλλά όχι να εμποδίσουν το γεν να υποχωρήσει σε χαμηλά τριών δεκαετιών πριν από το τέλος του έτους, λένε αναλυτές αγοράς και διαχειριστές κεφαλαίων.

Το γουάν της Κίνας αποδυναμώθηκε πέρα από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο 7 ανά δολάριο ΗΠΑ για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν χαμηλές και ορισμένες χώρες αναμένεται να διολισθήσουν σε ύφεση το 2023, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν θα υπάρξει εκτεταμένη παγκόσμια ύφεση, εκτίμησε την Πέμπτη το ΔΝΤ.

Τον Ιούλιο αναθεώρησε προς τα κάτω την παγκόσμια ανάπτυξη σε 3,2% το 2022 και 2,9% το 2023.

Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να οδεύει προς μια παγκόσμια ύφεση το 2023 καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν ταυτόχρονα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η ευρωζώνη - επιβραδύνθηκαν απότομα και ακόμη και ένα «μέτριο χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία τον επόμενο χρόνο θα μπορούσε να την οδηγήσει σε ύφεση», ανέφερε.

Στην Κίνα, τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν εκπληκτική ανθεκτικότητα τον Αύγουστο, με ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της παραγωγής εργοστασίων και των λιανικών πωλήσεων που ενισχύουν την εύθραυστη ανάκαμψη, αλλά η βαθύτερη πτώση των ακινήτων και το «πάγωμα» των εξαγωγών επιβαρύνουν τις προοπτικές.

Παρά τις καλύτερες αναγνώσεις, οι επενδυτές εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην επιδίωξη της Κίνας για μια στρατηγική μηδενικού COVID, η οποία σχεδόν ώθησε την οικονομία σε συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφτασαν σε νέο υψηλό 15ετίας μετά τα μικτά στοιχεία λιανικών πωλήσεων και αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ, τα οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενίσχυσαν τα επιχειρήματα για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve.

Οι αγορές επί του παρόντος θεωρούν δεδομένη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείουν και τις 100.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,11%, κλείνοντας στις 27.567,65 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,87% στις 18.765 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκανε «βουτιά» 2,30% στις 3.126,40 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ισχυρά πτωτικά 2,06% στις 11.289,05 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 0,74% και έκλεισε στις 14.561,76 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,79% στις 2.382,78 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.747 μονάδες, πέφτοντας 1,40%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.