ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαριές απώλειες στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδια» ΗΠΑ και ανακοινώσεις

10:06 - 10 Οκτ 2022 | Χρηματιστήρια
Βαριές απώλειες στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδια» ΗΠΑ και ανακοινώσεις
Στα «κόκκινα» κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (10/10), έπειτα και από την απρόσμενη πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ που ουσιαστικά έβαλε τέλος στα σενάρια περί χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και ενώ αναμένονται τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένεται να κινηθεί ανοδικά.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την αβεβαιότητα καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει το Κρεμλίνο στην έκρηξη που έπληξε τη μοναδική γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία. Ήδη το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν μεγάλες εκρήξεις στο Κίεβο.

Οι διακοπές σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα περιόρισαν τις συναλλαγές.

Το αρνητικό κλίμα ακολουθεί τη Wall Street που «βυθίστηκε» την Παρασκευή μετά την αισιόδοξη έκθεση μισθοδοσίας που φαίνεται να επισφραγίζει τη συμφωνία για μια ακόμη μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την Federal Reserve.

Οι αναλυτές δίνουν πλέον 80% πιθανότητες να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανταποκριθεί σε αυτό και η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα δικά της επιτόκια κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης.

«Βρισκόμαστε στη μέση της μεγαλύτερης και πιο συγχρονισμένης σύσφιξης της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο Μπρους Κάσμαν, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην JPMorgan, ο οποίος αναμένει αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης και από τις τρεις κεντρικές τράπεζες.

«Η έκθεση του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δείχνει μια συγκράτηση στις τιμές των αγαθών που είναι πιθανός προάγγελος μιας ευρύτερης επιβράδυνσης του πυρήνα του πληθωρισμού», είπε. «Αλλά η Fed δεν θα ανταποκριθεί σε ένα ελάχιστο δείγμα συγκράτησης του πληθωρισμού όσο οι αγορές εργασίας παραμένουν “στενές”», συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αναμένονται την Πέμπτη, ενώ τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της Fed δημοσιεύονται επίσης αυτή την εβδομάδα και είναι πιθανό να κινηθούν σε επιθετικό τόνο.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα, η Τράπεζα της Κορέας θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια, η Σιγκαπούρη πρόκειται να ανακοινώσει την εκτίμηση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο και η Κίνα δημοσιεύει στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Το δολάριο Αυστραλίας αποδυναμώθηκε απότομα, υποχωρώντας έως και 0,6321 δολάρια, σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 2020.

Οι μετοχές του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ της Κίνας SMIC  έπεσε μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για νέους ελέγχους εξαγωγών που θα περιορίσουν την ικανότητα του Πεκίνου να αγοράζει και να κατασκευάζει τσιπ υψηλών προδιαγραφών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκανε «βουτιά» 2,97% στις 17.212 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.667,80 μονάδες, υποχωρώντας 1,40%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατρακύλησε1,66% στις 2.974,15 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ισχυρά πτωτικά 2,37% στις 10.522,96 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.