ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ισχυρότερη εβδομαδιαία άνοδος από τον Μάιο για τον Dow Jones

23:20 - 28 Οκτ 2022 | Χρηματιστήρια
Η ισχυρότερη εβδομαδιαία άνοδος από τον Μάιο για τον Dow Jones
Δυνάμεις για την ερχόμενη κρίσιμη εβδομάδα μάζεψε σήμερα (28/10) η Wall Street, η οποία ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με ισχυρή άνοδο και για τους τρεις βασικούς δείκτες της. Με αυτό τον τρόπο, αψήφησε το μπαράζ των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων που προηγήθηκαν και αφορούσαν κυρίως τον τεχνολογικό κλάδο.

Παράλληλα, τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ ενίσχυσαν την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου ενόψει της πολυαναμενόμενης διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve).

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 2,59% στις 32.861,80 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,45% στις 3.900,55 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,87% στις 11.102,45 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο Dow Jones κατέγραψε την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία του άνοδο, η οποία μάλιστα ήταν η ισχυρότερη σε διάστημα 5 μηνών (από τον περασμένο Μάιο).

Πρόκειται, επίσης, για το μεγαλύτερο σερί του δείκτη μετά από ένα ράλι πέντε εβδομάδων που έληξε το Νοέμβριο του 2021. Επιπλέον, είναι σε καλό δρόμο για τον καλύτερο μήνα του από τον Ιανουάριο του 1976. Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 5,7%, ο S&P 500 κατά 3,9% και ο Nasdaq κατά 2,2%.

Η σημερινή άνοδος ήρθε παρά την πτώση των μετοχών της Amazon κατά 6,8% καθώς η εταιρεία παρουσίασε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία έσοδα και εξέδωσε απογοητευτικό guidance για τις πωλήσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Στα μάκρο της ημέρας, ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών κατανάλωσης στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,5% από τον προηγούμενο μήνα και επιταχύνθηκε 5,1% τους τελευταίους 12 μήνες. Συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο PCE αυξήθηκε κατά 0,3% για τον μήνα και 6,2% σε ετήσια βάση, όπως και τον Αύγουστο.

Ημερήσιες απώλειες, αλλά εβδομαδιαία άνοδος για το πετρέλαιο

Στο «κόκκινο» ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής για τις τιμές του πετρελαίου, με τις ανησυχίες για ζήτηση να κλιμακώνονται από τους περιορισμούς που επανήλθαν στην Κίνα. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον «μαύρο χρυσό» να κλείσει σε θετικό έδαφος για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,19 δολάρια ή 1,2%, στα 95,77 δολάρια το βαρέλι, κερδίζοντας ωστόσο 2,4% σε επίπεδο εβδομάδας. Το συμβόλαιο Ιανουαρίου έκλεισε στα 93,77 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,18 δολάρια ή 1,3%, κλείνοντας στα 87,90 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, το αμερικανικό αργό κέρδισε 3,4%.

«Εξανεμίστηκαν» τα κέρδη των προηγούμενων ημερών για τον χρυσό

Νέα ισχυρή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή η τιμή του χρυσού, η οποία μάλιστα στάθηκε αρκετή ώστε να «σβηστούν» τα κέρδη που σημείωνε το πολύτιμο μέταλλο σε εβδομαδιαία βάση.

Σημειώνεται ότι η εβδομάδα είχε ξεκινήσει για την αγορά των πολύτιμων μετάλλων με ελπίδες πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα συνεχίσει με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων μετά την  συνεδρίασης της επόμενης εβδομάδας, όπου αναμένεται νέα άνοδος κατά 75 μονάδες βάσης. Οι προσδοκίες αυτές στήριξαν την αγορά του χρυσού και του ασημιού, αλλά οι έμποροι εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι για το αν η «αιχμή της επιθετικότητας» έχει πραγματικά περάσει.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 20,80 δολάρια ή 1,3% στα 1.644,60 δολάρια ανά ουγγιά, με τις απώλειες στην εβδομάδα να καταγράφονται στο 0,7%. Το ασήμι Δεκεμβρίου απώλεσε 35 σεντς ή 1,8% στα 19,147 δολάρια ανά ουγγιά, κερδίζοντας 0,4% στην εβδομάδα, ενώ ο χαλκός Δεκεμβρίου έχασε 9 σεντς ή 2,6% στα 3,429 δολάρια η λίβρα, με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 1,3%.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:33 - 28 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.