ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Η Κίνα στο επίκεντρο

11:23 - 14 Νοε 2022 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Η Κίνα στο επίκεντρο
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (14/11), καθώς κορυφαίος τραπεζίτης της Fed προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να… χαλαρώσουμε όσον αφορά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά την ίδια ώρα οι κινεζικές μετοχές αναθάρρησαν καθώς διαφαίνεται πρόθεση βοήθειας του «πληγωμένου» τομέα των ακινήτων στη χώρα.

Η μέτρια υποχώρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ ήταν αρκετή για να δούμε τις αποδόσεις του διετούς ομολόγου να πέφτουν 33 μονάδες βάσης σε εβδομαδιαίο επίπεδο και το δολάριο να χάνει σχεδόν 4%, στην τέταρτη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τότε που ξεκίνησε η εποχή των ελεύθερων κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών πριν από περισσότερα από 50 χρόνια.

Ωστόσο, η προκύπτουσα χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών των ΗΠΑ δεν χαιρετίστηκε πλήρως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, με τον κυβερνήτη Κρίστοφερ Γουόλερ να λέει ότι χρειάζονται συνεχόμενα ενθαρρυντικά στοιχεία ώστε η Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της.

«Η έκπληξη της πτώσης του ΔΤΚ ευθυγραμμίζεται με ένα ευρύ φάσμα δεικτών που υποδεικνύουν μια καθοδική μετατόπιση του παγκόσμιου πληθωρισμού που θα πρέπει να ενθαρρύνει τη συγκράτηση του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στη Fed και αλλού», δήλωσε ο Μπρους Κάσμαν, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην JPMorgan.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,1%, μετά από άλμα 7,7% την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης να δουν εάν οι κινεζικές μετοχές θα μπορούσαν να επεκτείνουν το μεγάλο ράλι τους εν μέσω αναφορών ότι οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στους… αγχωμένους κατασκευαστές ακινήτων.

Ο δείκτης ακινήτων της Κίνας εκτινάχθηκε 5% ως απάντηση. Τα Blue chips σημείωσαν άνοδο 1,1%, βοηθούμενα από μια σειρά αλλαγών στους περιορισμούς για τον κορονοϊό στην Κίνα, παρόλο που η χώρα ανέφερε περισσότερα κρούσματα το Σαββατοκύριακο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει προσωπικά τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την Ταϊβάν, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του

Οι ειδήσεις σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID είχαν πυροδοτήσει μια βραχυπρόθεσμη αναπήδηση του γιουάν, η οποία ενίσχυσε την ευρεία πίεση στο δολάριο καθώς οι αποδόσεις υποχώρησαν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,06%, κλείνοντας στις 27.963,47 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 1,69 % στις 17.618,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 0,13% στις 3.083,40 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,24% στις 11.113,46 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 1,19% και έκλεισε στις 14.174,90 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,34% στις 2.474,65 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.146,30 μονάδες, χάνοντας 0,16%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.