ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Κίνα και επιτόκια στο επίκεντρο

11:19 - 06 Δεκ 2022 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Κίνα και επιτόκια στο επίκεντρο
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης (6/12), μετά το sell off στη Wall Street υπό το φόβο νέας σημαντικής αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Οι απώλειες κάποιων δεικτών έρχονται παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο χαλάρωσε ορισμένες απαιτήσεις για τεστ Covid στην πόλη και μετά την άνοδο της Δευτέρας με την ελπίδα του ανοίγματος εκ νέου της κινεζικής οικονομίας.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 1,32%.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και δήλωσε ότι αναμένει να συνεχίσει να τα αυξάνει τα επιτόκιά της, αλλά «χωρίς να έχει μια προκαθορισμένη πορεία», σύμφωνα με τη δήλωση του διοικητή Philip Lowe.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί παράγοντες όπως η παγκόσμια οικονομία και οι δαπάνες των νοικοκυριών της χώρας, συμπλήρωσε ο Lowe.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με καθυστέρηση και ότι η πλήρης επίδραση της αύξησης των επιτοκίων δεν έχει ακόμη γίνει αισθητή στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων», ανέφερε η δήλωση. «Οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να επιβραδυνθούν την επόμενη περίοδο, αν και ο χρόνος και η έκταση αυτής της επιβράδυνσης είναι αβέβαια», συμπλήρωσε.

Ο Jason Teh, επικεφαλής επενδύσεων στη Vertium Asset Management, είπε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομία στις αρχές του 2023, όταν τα στεγαστικά δάνεια μετατοπιστούν από σταθερά σε μεταβλητά επιτόκια.

«Πολλοί δανειολήπτες θα αισθάνονται μεγάλη πίεση για το πόσα μπορούν να ξοδέψουν στην τοπική οικονομία», είπε στο CNBC. «Γύρω στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, νομίζω ότι θα δείτε κάποια επίδραση στην αυστραλιανή οικονομία», είπε ακόμα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των Φιλιππίνων τον Νοέμβριο σημείωσε άνοδο 8,0% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας υψηλό 14 ετών λόγω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή των Φιλιππίνων.

Το ποσοστό ήταν το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2008 και ξεπέρασε την εκτίμηση του Reuters για 7,8%. Ήταν επίσης υψηλότερο από το ποσοστό 7,7% που αναφέρθηκε τον Οκτώβριο και οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο κόστος για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Ο βασικός πληθωρισμός στις Φιλιππίνες, ο οποίος αποκλείει τα πιο ευμετάβλητα στοιχεία για την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 6,5%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ανέβηκε 0,24%, κλείνοντας στις 27.885,87 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,58% στις 19.404,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε οριακά 0,02% στις 3.212,53 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,67% στις 11.398,82 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted έπεσε 1,68% και έκλεισε στις 14.728,88 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 1,08% στις 2.393,16 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.291,30 μονάδες, χάνοντας 0,47%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.