ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στις ασιατικές αγορές-Τα μάκρο στο επίκεντρο-«Βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

11:14 - 07 Δεκ 2022 | Χρηματιστήρια
Απώλειες στις ασιατικές αγορές-Τα μάκρο στο επίκεντρο-«Βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ
Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (7/12), παρά την ανακοίνωση για χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς άλλα μακροοικονομικά στοιχεία επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών διατήρησαν κάποια κέρδη, ενώ τα καζίνο και οι μετοχές που σχετίζονται με την τεχνολογία έπεσαν σε αρνητικό έδαφος λίγο μετά την ανακοίνωση.

Των απωλειών ηγήθηκε ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ που έκανε «βουτιά» κοντά στο 3%.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον 2,5 ετών τον Νοέμβριο, καθώς η αδύναμη παγκόσμια και εγχώρια ζήτηση, οι διαταραχές της παραγωγής λόγω του COVID και η πτώση του τομέα των ακινήτων στο εσωτερικό άσκησαν συσσωρευμένη πίεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η ύφεση ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι είχαν προβλέψει οι αγορές και οι οικονομολόγοι προβλέπουν μια περαιτέρω περίοδο μείωσης των εξαγωγών, επισημαίνοντας μια απότομη υποχώρηση στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις μειώνουν τις δαπάνες ως απάντηση στις επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 8,7% τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, μια πτώση σαφώς μεγαλύτερη από το -0,3% τον Οκτώβριο και σημείωσαν τη χειρότερη επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2020. Ήταν πολύ κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση 3,5%.

Παρά τη χαλάρωση κάποιων μέτρων για τον κορονοϊό από το Πεκίνο, οι εξερχόμενες αποστολές χάνουν έδαφος από τον Αύγουστο, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι σαρωτικές αυξήσεις των επιτοκίων σε πολλές χώρες και η κρίση της Ουκρανίας έχουν ωθήσει την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης.

Στην Αυστραλία, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο.

Αλλού στην Ασία, η Reserve Bank of India ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 35 μονάδες βάσης στο 6,25%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στα θετικά, οι ταξιδιώτες μεταξύ περιοχών στην Κίνα δεν θα χρειάζεται πλέον να εμφανίζουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Οι περιοχές που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου δεν μπορούν να σταματήσουν την εργασία ή την παραγωγή, ανέφερε επίσης η ανακοίνωση.

Οι ασθενείς με Covid χωρίς συμπτώματα μπορούν επίσης να επιλέξουν να απομονωθούν στο σπίτι για πέντε ημέρες, ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,72%, κλείνοντας στις 27.686,40 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκανε… βουτιά 2,94% στις 18.870 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έπεσε 0,40% στις 3.199,62 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,17% στις 11.418,76 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted έπεσε 0,67% και έκλεισε στις 14.630,01 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,43% στις 2.382,81 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.229,40 μονάδες, χάνοντας 0,85%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.