ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρεμιέρα με μεικτά πρόσημα για τις ασιατικές αγορές

11:10 - 03 Ιαν 2023 | Χρηματιστήρια
Πρεμιέρα με μεικτά πρόσημα για τις ασιατικές αγορές
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στην πρώτη «γεμάτη» συνεδρίαση του έτους την Τρίτη (3/1), καθώς οι επενδυτές στάθμισαν το βραχυπρόθεσμο κόστος των μολύνσεων από κορονοϊό στην Κίνα έναντι των μακροπρόθεσμων οφελών από το πλήρες άνοιγμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,5%, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 1% στις ασταθείς πρώιμες συναλλαγές.

Η ρευστότητα έλειπε καθώς οι ιαπωνικές αγορές παρέμειναν και σήμερα κλειστές λόγω διακοπών, προκαλώντας κάποιες ασταθείς κινήσεις.

Στα μάκρο, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι λοιμώξεις από τον COVID-19 σάρωσαν τις γραμμές παραγωγής.

«Η Κίνα εισέρχεται στις πιο επικίνδυνες εβδομάδες της πανδημίας», προειδοποίησαν αναλυτές της Capital Economics.  «Οι αρχές δεν καταβάλλουν σχεδόν καμία προσπάθεια τώρα για να επιβραδύνουν την εξάπλωση των λοιμώξεων και, με την έναρξη των μετακινήσεων ενόψει της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, όποια μέρη της χώρας δεν βρίσκονται επί του παρόντος σε μεγάλο κύμα COVID θα είναι σύντομα», συμπλήρωσαν.

Τα δεδομένα κινητικότητας υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα ήταν πτωτική σε εθνικό επίπεδο και πιθανότατα θα παραμείνει έτσι μέχρι να αρχίσει να υποχωρεί το κύμα μόλυνσης, πρόσθεσαν.

Την ίδια ώρα, ενώ οι αγορές αναμένουν ευρέως μια σχετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξάνει το ανώτατο όριο για τις αποδόσεις των ομολόγων.

Η BOJ εξετάζει τώρα να αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο, αναμένοντας αύξηση των τιμών καταναλωτή κοντά στο στόχο της στο 2% το οικονομικό έτος 2023 και το 2024, σύμφωνα με τον Nikkei.

Μια τέτοια κίνηση στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 17-18 Ιανουαρίου θα ενίσχυε τις εικασίες για ένα τέλος στην υπερβολικά χαλαρή πολιτική, η οποία ουσιαστικά έχει λειτουργήσει ως… όριο για τις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως.

Οι αποδόσεις του 10ετούς Ιαπωνίας έχουν σταθεροποιηθεί λίγο πιο κάτω από το νέο ανώτατο όριο του 0,5%, αλλά μόνο επειδή η BOJ παρενέβη την περασμένη εβδομάδα με απεριόριστες αγορές.

Η αλλαγή πολιτικής ενίσχυσε το γεν σε γενικές γραμμές, με το δολάριο να χάνει 5% τον Δεκέμβριο και το ευρώ 2,3%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 1,63% στις 20.104 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.946,20 μονάδες, χάνοντας 1,31%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ανέβηκε 0,88% στις 3.116,51 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,92% στις 11.117,13 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 0,61% και έκλεισε στις 14.224,12 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 2.218,68 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.