ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοδος στο άνοιγμα των ευρωαγορών, περιμένοντας τον αμερικανικό πληθωρισμό

12:41 - 11 Ιαν 2023 | Χρηματιστήρια
Άνοδος στο άνοιγμα των ευρωαγορών, περιμένοντας τον αμερικανικό πληθωρισμό
Κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (11/1), με τους επενδυτές να περιμένουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Πέμπτη.

Οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια καταγράφουν κέρδη στο άνοιγμα, με τις μετοχές που σχετίζονται με εξόρυξη να ηγούνται των κερδών με άνοδο 1,6%, ενώ οι ασφαλιστικές καταγράφουν μικρές απώλειες, με πτώση 0,6%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ τόνισε την Τρίτη την ανάγκη η κεντρική τράπεζα να συνεχίσει το έργο της απαλλαγμένη από πολιτικές επιρροές ενώ αντιμετωπίζει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη σουηδική Riksbank, ο Πάουελ σημείωσε ότι η σταθεροποίηση των τιμών απαιτεί τη λήψη σκληρών αποφάσεων που μπορεί να είναι πολιτικά μη δημοφιλείς. Η ομιλία δεν περιείχε άμεσες ενδείξεις σχετικά με το πού κατευθύνεται η πολιτική μιας Fed που αύξησε τα επιτόκια επτά φορές το 2022 και έδειξε ότι είναι πιθανές περισσότερες αυξήσεις φέτος.

Ο υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ρόμπερτ Χόλζμαν είπε από την… ευρωπαϊκή πλευρά ότι «τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά περαιτέρω για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

Στα μάκρο, η γαλλική οικονομία αντιστέκεται καλύτερα από το αναμενόμενο και θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφύγει μια «σκληρή προσγείωση», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλάου.

«Η δραστηριότητα στη Γαλλία δείχνει αντίσταση καλύτερη από την αναμενόμενη», δήλωσε συγκεκριμένα στο Radio Classique.

Η Τράπεζα της Γαλλίας δήλωσε ότι η γαλλική οικονομία πιθανότατα αναπτύχθηκε ελαφρά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα σημείωσε άνοδο μετά τις απεργίες στα διυλιστήρια τον Οκτώβριο και περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια επανήλθαν στο δίκτυο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,54% στις 447,98 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,75% στις 14.884,45 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,71% στις 6.917,97 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,60% στις 7.742,28 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,21% στις 25.419 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,19% στις 8.728,96 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει πτώση 0,06% στις 5.948,65 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.