ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στις ασιατικές αγορές- Εξαίρεση ο Nikkei-Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

11:15 - 10 Φεβ 2023 | Χρηματιστήρια
Απώλειες στις ασιατικές αγορές- Εξαίρεση ο Nikkei-Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός
Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (10/2), με μοναδική εξαίρεση τον Nikkei, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα αυξήθηκαν 2,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό σε τρεις μήνες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters που ανέμενε αύξηση των τιμών κατά 2,2%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,8% τον Ιανουάριο, ποσοστό υψηλότερο από τις προσδοκίες.

Οι τιμές φαίνεται να έχουν ανέβει παράλληλα με την επανέναρξη της καταναλωτικής δραστηριότητας με την επαναλειτουργία της Κίνας μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πολιτικής zero Covid.

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Αυτό έρχεται αφότου η Reserve Bank of Australia αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Τρίτη, φέρνοντας το επιτόκιο σε υψηλό 10ετίας στο 3,35%.

Στην τριμηνιαία νομισματική της δήλωση, η RBA παρατήρησε ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, αλλά «φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί».

Ωστόσο, η χαλάρωση των παγκόσμιων πιέσεων στις τιμές των αγαθών δεν έχει εμφανιστεί στις εγχώριες τιμές λιανικής, δήλωσε η RBA, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες και ενοίκια αυξήθηκε το τρίμηνο του Δεκεμβρίου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια για να διασφαλιστεί ότι η τρέχουσα περίοδος υψηλού πληθωρισμού είναι μόνο προσωρινή», δήλωσε η RBA.

Η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας είναι ότι ο ΔΤΚ θα μειωθεί στο 4,75% το 2023 και σε περίπου 3% μέχρι τα μέσα του 2025.

Οι τιμές χονδρικής της Ιαπωνίας αυξήθηκαν 9,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ελαφρώς χαμηλότερα από το αναθεωρημένο ποσοστό του 10,5% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Η αύξηση του δείκτη τιμών εταιρικών αγαθών (CGPI) ήταν επίσης χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις του Reuters, που προέβλεπε άνοδο 9,6%.

Το CGPI μετρά τις τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες η μία στην άλλη για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους.

Το ιαπωνικό γεν ωθήθηκε υψηλότερα έναντι τόσο του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου, μετά το ρεπορτάζ της Nikkei που ανέφερε ότι ο Kazuo Ueda θα διοριστεί ως ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Ο οικονομολόγος Ueda είναι πρώην μέλος του συμβουλίου πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.  Αντικαθιστά τον Haruhiko Kuroda, του οποίου η θητεία ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου 2013 και θα λήξει στις 8 Απριλίου 2023.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση θα προτείνει επίσημα τον Ueda, μαζί με τον εκτελεστικό διευθυντή της BOJ, Shinichi Uchida και τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Ryozo Himino, ως υποδιοικητές, ανέφερε η Nikkei.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,31%, κλείνοντας στις 27.670,98 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,06% στις 21.178 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,30% στις 3.260,67 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,59% στις 11.976,85 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 0,08% και έκλεισε στις 15.586,65 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,48% στις 2.469,73 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.433,70 μονάδες, χάνοντας 0,76%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.