ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Sell-off έως 20% στις ευρωπαϊκές μετοχές «βλέπουν» οι αναλυτές Κύριο

19:49 - 25 Φεβ 2023 | Χρηματιστήρια
Sell-off έως 20% στις ευρωπαϊκές μετοχές «βλέπουν» οι αναλυτές
Η αυστηρή νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες παγκοσμίως δεν έχει επιφέρει ακόμα μεταβολές στην οικονομία, ωστόσο εάν η ανάκαμψη δεν έρθει σύντομα τότε οι ευρωπαϊκές μετοχές θα καταγράψουν «βουτιά», σύμφωνα με τους αναλυτές.

Πιο συγκεκριμένα, η BofA υποστηρίζει πως οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αφού σιγά-σιγά έχουν αρχίσει να φαίνονται οι συνέπειες της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

«Εκτιμούμε ότι η νομισματική σύσφιξη συνήθως επηρεάζει την ανάπτυξη με δέκα μήνες υστέρηση και με τη Fed να έχει ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων πριν από έντεκα μήνες, αυτό σημαίνει ότι το χτύπημα που σχετίζεται με τη σύσφιξη στην οικονομία αναμένεται να ενταθεί», υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα, «δεδομένης της απότομης αλλαγής σε βασικούς δείκτες του πιστωτικού κύκλου ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη, αναμένουμε ότι η τρέχουσα ανάκαμψη των δεικτών PMI θα αποδειχθεί προσωρινή».

Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρεί την αρνητική της στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές και εκτιμά μια βουτιά της τάξης του 20% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 έως το γ’ τρίμηνο.

Τι υποστηρίζει η UBS

Από την πλευρά της η UBS επισημαίνει πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών τιμολογεί μια ανάκαμψη σε σχήμα V στην οικονομία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η αγορά θα πρέπει τουλάχιστον να κάνει μία στάση περιμένοντας τα οικονομικά  δεδομένα να «επικυρώσουν» την κίνηση. Εάν δεν δικαιολογείται, η πτώση που θα ακολουθήσει στις ευρωπαϊκές μετοχές θα αγγίξει έως και το 12%, όπως εκτιμά.

Παράλληλα, τονίζει πως  η αδυναμία της κερδοφορίας των εταιρειών θα είναι το επόμενο διάστημα η βασική πίεση των μετοχών. Η πτώση των μετοχών ουσιαστικά θα προέλθει από την αδυναμία των κερδών των εισηγμένων όπου προβλέπεται πτώση 10-15%, όπως εξηγεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.