ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Πάουελ και μάκρο στο επίκεντρο

11:27 - 07 Μαρ 2023 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Πάουελ και μάκρο στο επίκεντρο
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης (7/3), με τους επενδυτές να περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο την Τρίτη και την Τετάρτη, η οποία θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας σχετικά με την απόφασή της για αύξηση των επιτοκίων.

Ο Πάουελ πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του Κογκρέσου με το καθήκον να πείσει τους νομοθέτες ότι έχει δεσμευτεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να παρασύρει την οικονομία προς τα κάτω.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,6%, το υψηλότερο επιτόκιο από τον Ιούνιο του 2012. Η χώρα κατέγραψε επίσης στενό εμπορικό πλεόνασμα για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας «έχει κάνει αρκετά και θα πρέπει τώρα να σταματήσει» και η συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων εγκυμονεί τον κίνδυνο να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση, έγραψε η AMP, μετά την απόφαση.

Σε ξεχωριστό σημείωμα, ο Γκάρεθ Έιρντ της Commonwealth Bank of Australia δήλωσε ότι αναμένει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων.

«Αναμένουμε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Απριλίου, για μια κορύφωση του επιτοκίου στο 3,85%,», είπε, προσθέτοντας ότι η νομισματική πολιτική θα εξακολουθεί να είναι βυθισμένη σε περιοριστικό έδαφος.

Η επερχόμενη έρευνα εργατικού δυναμικού του Φεβρουαρίου την επόμενη εβδομάδα θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα αξιολογήσει η RBA πριν από τη συνάντηση.

Η Κίνα είδε τις εξαγωγές της να μειώνονται κατά 6,8% τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας λιγότερο από τις προσδοκίες για πτώση 9,4%, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Η πτώση ήταν επίσης μικρότερη από την πτώση 9,9% του προηγούμενου μήνα.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 10,2%, πιο κάτω από τις προσδοκίες για πτώση 5,5% σε ετήσια βάση και περαιτέρω μείωση από τη συρρίκνωση του προηγούμενου μήνα κατά 7,5%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της οικονομίας σε όρους δολαρίων ΗΠΑ ήταν 116,88 δισεκατομμύρια δολάρια, υψηλότερο από το αναμενόμενο και αύξηση από το πλεόνασμα 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον προηγούμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός στις Φιλιππίνες έδειξε σημάδια χαλάρωσης καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 8,6% σε ετήσια βάση, με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,25%, κλείνοντας στις 28.309,16 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,36% στις 20.528 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 1,11% στις 3.285,10 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,98% στις 11.608,58 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 0,60% και έκλεισε στις 15.857,89 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,03% στις 2.463,35 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.364,70 μονάδες, κερδίζοντας 0,49%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.