ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Silicon Valley Bank: Η άγνωστη τράπεζα που «βυθίζει» τις διεθνείς αγορές Κύριο

13:48 - 10 Μαρ 2023 | Χρηματιστήρια
Silicon Valley Bank: Η άγνωστη τράπεζα που «βυθίζει» τις διεθνείς αγορές
Μία μέχρι πρότινος άσημη τράπεζα, η Silicon Valley Bank, έχει καταφέρει να σπείρει τον πανικό στις διεθνείς αγορές μέσα σε ένα 24ωρο, λόγω των ισχυρών απωλειών της, που έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες.

To ιστορικό έχει ως εξής: H μητρική της εταιρεία, SVB Financial Group, ανακοίνωσε ότι πούλησε τίτλους που ανέρχονται στα 21 εκατ. δολάρια προκειμένου να ενισχύσει τα οικονομικά της, έχοντας προβλέψει έντονη μείωση των καθαρών εσόδων της.

Μετά από αυτή την πώληση των τίτλων, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχασε περίπου 1,8 δισ. δολάρια, ενώ στη συνέχεια λόγω των απωλειών αναγκάστηκε να πουλήσει μετοχές προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση και ιδιαίτερα στον τεχνολογικό κλάδο καθώς η Silicon Valley συνδέεται με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Η μετοχή της πραγματοποίησε «ελεύθερη πτώση» κατά 60%, κάτι που σαφώς επηρέασε και τις υπόλοιπες τράπεζες, κλίμα που μεταφέρθηκε και στις ασιατικές και στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών που στη σημερινή (10/3) συνεδρίαση μετρά απώλειες κοντά στο 3,5% στις τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι η SVB συνεργάζεται σχεδόν με τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια και με το 44% των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο το 2022.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, ανάμεσά στους πελάτες της SVB, είναι η Pinterest, η Shopify Inc. και η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike Holdings Inc.

Τι μέλλει γενέσθαι με την SVB

Παρά τις εκκλήσεις του CEO της SVB Γκρεγκ Μπέκερ που ζήτησε από τους πελάτες της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων, να «παραμείνουν ψύχραιμοι» σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το bank run, αυτό δεν φάνηκε να αποδίδει καρπούς.

Οι νεοφυείες επιχειρήσεις επί του παρόντος αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την SVB και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, ενώ όλοι αναμένουν με αγωνία το τι θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street.

Πάντως ο ιδρυτής της Pershing Square Holdings Ltd., Μπιλ Άκμαν, έχει προτείνει τη διάσωση της SVB από την αμερικανική κυβέρνηση.

Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει από την άλλη το ενδεχόμενο εξαγοράς της από κάποια άλλη μεγαλύτερη τράπεζα αν φτάσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα ρευστότητας και δεχτούν πιο ισχυρό πλήγμα τα κεφάλαιά της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.