ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Καθοριστικά μάκρο και… ΗΠΑ

10:33 - 30 Μαϊ 2023 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Καθοριστικά μάκρο και… ΗΠΑ
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης (30/5), ενόψει της ψηφοφορίας για την συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του αρχηγού της πλειοψηφίας της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι το Σαββατοκύριακο, αποτρέποντας μια χρεοκοπία για την αμερικανική οικονομία.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρόκειται να ψηφίσει επί του νόμου την Τετάρτη. Χρειάζεται υποστήριξη τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών για να περάσει η συμφωνία.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei συνεχίζει την ανοδική του πορεία που τον φέρνει να διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδά του τα τελευταία 33 χρόνια.

Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs και της Bank of America βλέπουν περαιτέρω ανοδική πορεία για τις ιαπωνικές μετοχές εν μέσω του πρόσφατου ράλι.

Η Ιαπωνία είδε το ποσοστό ανεργίας της να μειώνεται ελαφρά στο 2,6% τον Απρίλιο από 2,8% τον Μάρτιο.

Αυτό ήταν επίσης χαμηλότερο από το 2,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι η αναλογία θέσεων εργασίας προς αιτούντες διαμορφώθηκε στο 1,32, αμετάβλητο από τον δείκτη του Μαρτίου.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε μικρή πτώση, σπάζοντας ένα ανοδικό σερί τριών ημερών.

Οι εγκρίσεις κτιρίων στην Αυστραλία μειώθηκαν κατά 8,1% σε μηνιαία βάση στις 11.594 – σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Απρίλιο του 2012 – όταν ο αριθμός των συνολικών εγκεκριμένων μονάδων ήταν 10.860, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας επέστρεψε από αργία και κατέγραψε άνοδο, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Οι μετοχές της Νότιας Κορέας σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι θα εκτοξεύσει τον πρώτο της στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο για την παρακολούθηση των ασκήσεων των ΗΠΑ.

Ο βορειοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος Ρι Πιονγκ Τσολ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο με στόχο να παρακολουθεί «επικίνδυνες» ενέργειες των ΗΠΑ, επισημαίνοντας τις πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.

Οι μετοχές των νοτιοκορεατικών αμυντικών εταιρειών Firstec και Victek σημείωσαν άνοδο 3,8% και 3,3% αντίστοιχα το απόγευμα της Τρίτης. Η Korea Aerospace Industries σημείωσε επίσης άνοδο 0,6%.

Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ διεύρυναν ένα σερί τεσσάρων ημερών με απώλειες, με τον δείκτη Hang Seng να οδεύει προς νέο χαμηλό.

Οι εξαγωγές από το Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν περαιτέρω τον Απρίλιο και μειώθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, παρατείνοντας την πτώση 1,5% που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι συνολικές εξαγωγές του Χονγκ Κονγκ παρουσιάζουν συνολική πτώση από τότε που σημείωσαν ετήσια αύξηση 44% τον Ιανουάριο του 2021. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά περισσότερο από 36% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Οι εισαγωγές του Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν απότομα τον Απρίλιο, κατά 11,9% σε σύγκριση με πέρυσι, συνεχίζοντας την πτώση κατά 0,6% που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο.

Στα εταιρικά νέα, οι παγκόσμιες πωλήσεις της Tpyota αυξήθηκαν σχεδόν 5% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, με ισχυρή ζήτηση από την εγχώρια αγορά της Ιαπωνίας και της Κίνας.

Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία σημείωσαν σημαντικά κέρδη, ανεβαίνοντας κατά 21,5% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, καθώς οι ελλείψεις ανταλλακτικών μειώθηκαν.

Οι πωλήσεις στην Κίνα σημείωσαν άλμα 46,3% σε ετήσια βάση στις 162.554 μονάδες τον Απρίλιο, ανακάμπτοντας από τον αντίκτυπο του Covid-19 στην οικονομία πριν από ένα χρόνο.

Αντίθετα, οι πωλήσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 22,8% στις 75.869 μονάδες. Η Toyota είπε ότι παρά τη σταθερή ζήτηση, οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερες λόγω της αναστολής των εργασιών, που προκλήθηκαν από τις επιπτώσεις της έλλειψης ημιαγωγών και άλλων ανταλλακτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,30%, κλείνοντας στις 31.328,16 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,11% στις 18.568 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 3.224,21 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,44% στις 10.869,55 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 0,08% και έκλεισε στις 16.622,74 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 1,04% στις 2.585,52 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.209,30 μονάδες, χάνοντας 0,11%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.