ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- «Αγχώνουν» Fed και μάκρο

11:17 - 06 Ιουλ 2023 | Χρηματιστήρια
Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- «Αγχώνουν» Fed και μάκρο
Απώλειες καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης (6/7), με τους επενδυτές να ανησυχούν για τα μακροοικονομικά στοιχεία που υποδεικνύουν υποτονική οικονομική ανάπτυξη και τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve.

Όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύονται προς το παρόν στα «κόκκινα».

Οι μετοχές που σχετίζονται με ταξίδια και δραστηριότητες αναψυχής ηγούνται των απωλειών με πτώση 1,5%, ακολουθούμενες από τις μετοχές των κατασκευών, οι οποίες υποχωρούν κατά 1,4%.

Η δραστηριότητα του κινεζικού τομέα υπηρεσιών επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα του δείκτη Caixin/S&P Global, ενώ τα στοιχεία PMI για την ευρωζώνη έδειξαν ότι η επιχειρηματική παραγωγή συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα.

Χθες, αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η περαιτέρω σύσφιξη, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, είναι πιθανή, καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα διχάστηκε στην απόφασή της να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψαν σημαντικές απώλειες μετά τα νέα της Fed, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν ελάχιστη μεταβολή στη διάρκεια της νύχτας.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εξακολουθούν να θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο της ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά υπήρχε αυξανόμενη αισιοδοξία στην τελευταία συνεδρίαση ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια πραγματική «ήπια προσγείωση».

«Δεδομένης της συνεχιζόμενης ισχύος στις συνθήκες της αγοράς εργασίας και της ανθεκτικότητας των καταναλωτικών δαπανών, ωστόσο, το ΔΣ είδε την πιθανότητα η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται αργά και να αποφύγει μια ύφεση εξίσου πιθανή με τη βασική γραμμή της ήπιας ύφεσης», αναφέρουν τα πρακτικά.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια από τα τρέχοντα επίπεδα, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.

«Πολλοί (αξιωματούχοι) σημείωσαν επίσης ότι, μετά την ταχεία αυστηροποίηση της στάσης της νομισματικής πολιτικής πέρυσι, η Τράπεζα είχε επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιξης και ότι ήταν σκόπιμο να υπάρξει περαιτέρω συγκράτηση του ρυθμού σύσφιξης προκειμένου να δοθεί επιπλέον χρόνος για να φανούν οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής», αναφέρουν τα πρακτικά.

Πίσω στα ευρωπαϊκά μάκρο, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο στη Γερμανία τον Μάιο, αν και οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση σε κάποιες μεγάλες παραγγελίες στον κλάδο των μεταφορών. 

Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 6,4%, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 1,2%. Η κατηγορία μεταφορικού εξοπλισμού, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία όπως τα πλοία, το σιδηροδρομικό υλικό, τα αεροσκάφη και στρατιωτικά οχήματα, κατέγραψε άλμα 137,1%.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,12% στις 452,82 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 1,04% στις 15.771,05 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 1,54% στις 7.200,17 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 1,16% στις 7.355,12 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1,38% στις 27.830 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,21% στις 9.370,89 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,24% στις 5.942,40 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.