ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο επιτόκια και πληθωρισμός

11:35 - 11 Δεκ 2023 | Χρηματιστήρια
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο επιτόκια και πληθωρισμός
Κέρδη κατέγραψαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (11/12), με τις μετοχές της Κίνας να αναστρέφουν την πορεία τους και να κλείνουν στα «πράσινα», αν και νωρίτερα τα στοιχεία που έδειξαν επίμονες αποπληθωριστικές πιέσεις από την αδύναμη εγχώρια ζήτηση τις είχαν ωθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι αριθμοί πληθωρισμού Νοεμβρίου από την Κίνα έδειξαν ταχύτερη από την αναμενόμενη πτώση στις τιμές καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε 0,5% σε ετήσια βάση, περισσότερο από την πτώση 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters, καταγράφοντας την ταχύτερη διολίσθηση από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 3% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με την πτώση 2,6% του Οκτωβρίου και τις προσδοκίες για πτώση 2,8%. Σημείωσε επίσης τον 14ο συνεχόμενο μήνα πτώσης του και τον ταχύτερο από τον Αύγουστο.

«Η πτώση οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών των τροφίμων. Η παραγωγή γουρουνιών αυξήθηκε ακόμη και σε μια εποχή που η ζήτηση ήταν πιο αδύναμη από το συνηθισμένο», ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua ανέφερε την Παρασκευή ότι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος είπε ότι η δημοσιονομική πολιτική της χώρας «πρέπει να ενισχυθεί συγκρατημένα» για να τονωθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Οι μετοχές της Ιαπωνίας εκτινάχθηκαν λόγω των αυξανόμενων στοιχημάτων ότι η κεντρική της τράπεζα ενδέχεται να μην αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν αναμένουμε ότι η BoJ θα συσφίξει την πολιτική της αυτόν τον μήνα επειδή η αύξηση των μισθών σε ολόκληρη την οικονομία της Ιαπωνίας παραμένει υποτονική στο μόλις 1,5%/έτος τον Οκτώβριο», έγραψαν αναλυτές της CBA.

Το ιαπωνικό γιεν αποδυναμώθηκε μετά το ράλι την περασμένη εβδομάδα, αλλά διαπραγματεύτηκε περίπου 145 προς το δολάριο.

Η εστίαση αυτής της εβδομάδας θα είναι στην απόφαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve των ΗΠΑ, όπου σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο πολιτικής της στο εύρος του 5,25% και του 5,5%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,56% κλείνοντας στις 32.791,80 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 0,84% στις 16.187 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,74% στις 2.991,44 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,82% στις 9.632,61 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε άνοδο 0,30% στις 2.525,36 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.199 μονάδες, κερδίζοντας 0,06%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.