ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Καταλυτικά τα μάκρο

11:29 - 21 Δεκ 2023 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Καταλυτικά τα μάκρο
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης (21/12), με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στα μακροοικονομικά στοιχεία.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στις ΗΠΑ, όπου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ και ο δείκτης τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα σημειώσει ανάπτυξη 5,2% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3% την ίδια περίοδο, καταγράφοντας τη χαμηλότερη άνοδό του από το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Ο Nikkei κατέγραψε ισχυρές απώλειες, αφού έφτασε σχεδόν σε υψηλό 33 ετών την Τετάρτη, επηρεαζόμενος από τα σκάνδαλα ασφαλείας στην αυτοκινητοβιομηχανία Toyota.

Ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει περίπου ένα εκατομμύριο οχήματα την Πέμπτη. Η ανάκληση ασφαλείας αφορούσε ορισμένα μοντέλα Toyota και Lexus 2020-2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό έρχεται επίσης αφού η θυγατρική της Toyota, Daihatsu διέκοψε τις αποστολές όλων των οχημάτων της την Τετάρτη, μετά από έρευνα που διαπίστωσε προβλήματα ασφάλειας στα οχήματά της, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων όπου οι μονάδες ελέγχου αερόσακων που χρησιμοποιήθηκαν σε δοκιμές αερόσακων για ορισμένα μοντέλα ήταν διαφορετικές από αυτές που πωλήθηκαν στο κοινό.

Η επιτροπή ερευνά την Daihatsu αφού είπε τον Απρίλιο ότι διεξήγαγε δοκιμές ασφαλείας πλευρικής σύγκρουσης για 88.000 μικρά αυτοκίνητα, τα περισσότερα από τα οποία πωλήθηκαν ως Toyota.

Οι τιμές παραγωγού στη Νότια Κορέα αυξήθηκαν κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη χαμηλότερη άνοδο σε τέσσερις μήνες. Ο δείκτης PPI είχε αυξηθεί κατά 0,8% τον Οκτώβριο.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,4% τον Νοέμβριο, βαθύνοντας από την πτώση 0,1% που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Νότιας Κορέας μετρά τις μηνιαίες διακυμάνσεις στις τιμές των αγαθών που αποστέλλονται από βιομηχανικούς παραγωγούς στην εγχώρια αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei διολίσθησε 1,62% κλείνοντας στις 33.140,47 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,02% στις 16.621 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,57% στις 2.918,71 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,08% στις 9.257,09 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε πτώση 0,55% στις 2.600,02 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.504,10 μονάδες, χάνοντας 0,45%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.