ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένατη συνεδρίαση ανόδου για τις κινεζικές μετοχές- «Κλειδί» τα ακίνητα

11:11 - 23 Φεβ 2024 | Χρηματιστήρια
Ένατη συνεδρίαση ανόδου για τις κινεζικές μετοχές- «Κλειδί» τα ακίνητα
Ανοδικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας- Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (23/2), με τις μετοχές της Κίνας να σημειώνουν άνοδο για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα στοιχεία για τις τιμές των ακινήτων.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές πώλησης των νεόδμητων εμπορικών κατοικιών σε πόλεις πρώτης κατηγορίας μειώθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, με τις μειώσεις να περιορίζονται κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές συνέχισαν να πέφτουν σε σχέση με πέρυσι, με πτώση 0,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν ή 0,4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τον προηγούμενο μήνα.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η ταραγμένη αγορά ακινήτων της χώρας σημείωσε τις χειρότερες μειώσεις στις τιμές των νέων κατοικιών εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια.

Οι αγορές της Ιαπωνίας παρέμειναν κλειστές την Παρασκευή για τις διακοπές των γενεθλίων του αυτοκράτορα. Οι ιαπωνικές μετοχές ηγήθηκαν των κερδών την προηγούμενη συνεδρίαση, με τον Nikkei να κλείνει στο νέο ιστορικό υψηλό των 39.098,68 μονάδων, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 38.915,87 που είχε σημειωθεί το 1989.

Σε άλλα μάκρο, οι τιμές καταναλωτή της Σιγκαπούρης αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων δύο και πλέον ετών, χάρη στη μείωση του κόστους καυσίμων και στέγασης.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,9%, τη χαμηλότερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των καταλυμάτων και των ιδιωτικών μεταφορών, αυξήθηκε 3,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Οι δαπάνες ψυχαγωγίας μειώθηκαν στο 3,3% σε μηνιαία βάση, μια ένδειξη ότι οι καταναλωτές… έσφιξαν το πορτοφόλι τους καθώς εισήλθαν υψηλότεροι φόροι σε αγαθά και υπηρεσίες και η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης κράτησε «σφιχτές» τις οικονομικές συνθήκες.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός, αλλά υποχώρησε προς τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας μεταξύ 2,5% και 3,5% το 2024.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Νέα Ζηλανδία μειώθηκαν για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Παρασκευής.

Ο συνολικός όγκος λιανικών πωλήσεων το τρίμηνο Δεκεμβρίου μειώθηκε κατά 1,9%, έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Stats NZ. Οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσια βάση συρρικνώθηκαν κατά 4,1% το τρίμηνο Δεκεμβρίου.

«Οι συνεχιζόμενες πτώσεις στη λιανική δραστηριότητα τα τελευταία δύο χρόνια χαρακτηρίστηκαν από πτώση στους περισσότερους κλάδους το τρίμηνο Δεκεμβρίου», δήλωσε η Μελίσα ΜακΚένζι, υπεύθυνη οικονομικών στατιστικών επιχειρήσεων της Stats NZ.

Η μεγαλύτερη πτώση στη λιανική δραστηριότητα οφείλεται στο λιανικό εμπόριο αυτοκινήτων και ανταλλακτικών (πτώση 2,5%), στις υπηρεσίες τροφίμων και ποτών (πτώση 2,4%) και στο λιανικό εμπόριο καυσίμων (πτώση 3,6%).

Ο μόνος κλάδος που σημείωσε αύξηση στη λιανική δραστηριότητα ήταν ο φαρμακευτικός, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,3%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 0,02% στις 16.745,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 3.004,88 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,28% στις 9.069,42 μονάδες.

Ο Kospi ενισχύθηκε 0,13% στις 2.667,70 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.643,60 μονάδες, κερδίζοντας 0,43%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.