ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό τριών μηνών οι κινεζικές μετοχές-Ώθηση από τα μάκρο

11:20 - 05 Μαρ 2024 | Χρηματιστήρια
Σε υψηλό τριών μηνών οι κινεζικές μετοχές-Ώθηση από τα μάκρο
Οι κινεζικές μετοχές έφθασαν σε υψηλά τριών μηνών την Τρίτη (5/3), αφού η χώρα έθεσε τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης σε «περίπου 5%» για το 2024 κατά τη διάρκεια της συνάντησής της «Two Sessions».

Παράλληλα , γνωστοποιήθηκε ότι η χώρα θα ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 7,2% το 2024. Αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σε περίπου 3%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ οδήγησε τις απώλειες στην Ασία, με πτώση άνω του 2,5%, αλλά ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας έδειξαν ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 0,6% για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ ο πληθωρισμός στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, ανέκαμψε από το χαμηλό 22 μηνών τον Φεβρουάριο.

Η Ιαπωνία βλέπει πρώιμα σημάδια επίτευξης ενός θετικού κύκλου αύξησης του πληθωρισμού και των μισθών, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιντέκι Μουράι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο Μουράι εξήγησε ότι η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για να περιορίσει τη διαπραγματευτική δύναμη των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες πιέζουν τους μικρότερους προμηθευτές να αποδεχτούν μειώσεις τιμών.

Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στα στελέχη της εταιρείας να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη στις διαδικασίες καθορισμού των τιμών, προειδοποιώντας για πιθανές κυρώσεις σε εταιρείες που ασκούν αδικαιολόγητη πίεση στους προμηθευτές να μειώσουν τις τιμές.

Ενώ οι μεγάλες εταιρείες έχουν ανακοινώσει αυξήσεις στους μισθούς, η κυβέρνηση του Κισίντα έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση των κερδών των μικρότερων επιχειρήσεων, τις οποίες στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν τους μισθούς.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει επίσης καταστήσει τις βιώσιμες αυξήσεις μισθών ως προϋπόθεση για την έξοδο από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, αλλά το Reuters ανέφερε ότι ο Μουράι αρνήθηκε να σχολιάσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έξοδο της BOJ από τα αρνητικά επιτόκια.

Ο τομέας υπηρεσιών της Κίνας αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, με τον δείκτη υπευθύνων αγορών υπηρεσιών Caixin να υποχωρεί στο 52,5 τον Φεβρουάριο από 52,7 τον προηγούμενο μήνα.

Η έκθεση σημείωσε ότι η απασχόληση αυξήθηκε ελαφρά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και οι εταιρείες ήταν γενικά αισιόδοξες για τις προοπτικές δραστηριότητας σε ορίζοντα δωδεκαμήνου.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Αυστραλίας εκτινάχθηκε το τέταρτο τρίμηνο στο υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τρίτης.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (7,68 δισεκατομμύρια δολάρια) το τέταρτο τρίμηνο. Η ανάγνωση ήταν πολύ υψηλότερη από την πρόβλεψη σε δημοσκόπησης του Reuters για πλεόνασμα 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας.

Οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα αυξήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία.

«Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντανακλούσε υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα, λόγω των εξαγωγών εμπορευμάτων εξόρυξης. Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα του καθαρού πρωτογενούς εισοδήματος μειώθηκε», δήλωσε η Γκρέις Κιμ, επικεφαλής των διεθνών στατιστικών της ABS.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,07% κλείνοντας στις 40.097,63 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 2,80% στις 16.131 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,28% στις 3.047,79 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,23% στις 9.416,80 μονάδες.

Ο Kospi υποχώρησε 0,93% στις 2.649,40 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.724,20 μονάδες, χάνοντας 0,15%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.