ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 48 δολάρια το βαρέλι "βλέπει" το πετρέλαιο η Citigroup

14:47 - 11 Μαρ 2009 | Ειδήσεις
Η σκληρή πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και μάλιστα σε ταχύτατους ρυθμούς, κάνει την Citi να προχωρήσει σε μείωση των προβλέψεων της για την τιμή του πετρελαίου στα 48 δολάρια το βαρέλι φέτος, από 65 δολάρια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη της. Παράλληλα προχωρά και στην μείωση των εκτιμήσεων της για την τιμή του αργού και το 2010 και πλέον την τοποθετεί στα 55 δολάρια από 75 δολάρια το βαρέλι προηγουμένως.

Όπως σημειώνει, το 2012 η τιμή του μαύρου χρυσού δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 65 δολάρια το βαρέλι, καθώ η κυκλικότητα του κόστους θα οδηγήσει σε χαμηλότερα projects στον πετρελαϊκό κλάδο. Ετσι, δεν είναι δυνατόν να μην επηρεαστεί σημαντικά και η κερδοφρία των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου, κι έτσι οι εκτιμήσεις της Citi μειώνονται 38% φέτος και κατά 35% το 2010, σε μέσο όρο. Επίσης, η Citi σημειώνει πως οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών για 75 δολάρια το βαρέλι το 2010, είναι πλέον μη ρεαλαστικές και πρέπει να μειωθούν και μάλιστα δραστικά.

Ωστόσο, τονίζει πως οι μετοχές του κλάδου δεν κινδυνεύουν καθώς ήδη αποτιμούν περαιτέρω πτώση της κερδοφορίας της τάξης του 20% και ο πετρελαϊκός κλάδος γενικότερα έχει επδιδείξει αντιστάσεις και ε΄χει αποδόσει «καλά» χρημαστηριακά κατά την διάρκεια της βουτιάς των τιμών του μαύρου χρυσού καθώς τόσο οι ισολογισμοι όσο και τα μερίσματα των εταιρειών είναι ελκυστικά. Ωστόσο, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι υποβαθμίσεις και οι ανησυχίες, ιδιαίτερα εάν η τιμή του αργού πέσει κάτω από τα 40 δολάρια ( καθώς κάτι τέτοιο σίγουρα θα αρχίσει να επηρεάζει τα μερίσματα που θα διανύμουν οι εταιρείες), η Citi σημειώνει πως είναι περισσότερο επιφυλακτική πια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.