ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oil: Σχεδόν έτοιμος ο αγωγός Ρωσίας-Κίνας

13:43 - 07 Απρ 2009 | Ειδήσεις
Ο αγωγός πετρελαίου που προορίζεται να τροφοδοτήσει την κινεζική ενεργειακή αγορά με ρωσικό αργό, θα έχει ολοκληρωθεί εντός «λίγων εβδομάδων», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν. Όταν ξεκινήσει η ροή αναπόφευκταθα υπάρξουν επιδράσεις στα tankers, αφού μέχρι σήμερα to 40% των εισγωγών της Κίνα ήταν από τoν Αραβικό Κόλπο.


«Το τμήμα της κατασκευής μέχρι τα ρώσο-κινεζικά σύνορα θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε προς τον Ειρηνικό», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός κατά τη σημερινή, πρώτη ετήσια ομιλία του στη Δούμα.

Ο μήκους 2.694 χιλιομέτρων αγωγός πετρελαίου Σιβηρία-Ειρηνικός, προορίζεται για την τροφοδοσία των ασιατικών ενεργειακών αγορών.

Ο βραχίονας που θα καταλήξει στις ρωσικές ακτές στον Ειρηνικό θα τροφοδοτήσει την ιαπωνική αγορά, ενώ ένας δεύτερος βραχίονας, μήκους 67 χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέσει το Σκοβορόντινο (στην περιοχή του Αμούρ, στη ρωσική ’πω Ανατολή) με τα ρωσο-κινεζικά σύνορα, θα συμβάλει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της δεύτερης μεγαλύτερης καταναλώτριας χώρας στον πλανήτη.

Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν υπογράψει συμβόλαια αφενός για την τροφοδοσία της κινεζικής ενεργειακής αγοράς με 15 εκατομμύρια τόνους ρωσικού αργού ετησίως για χρονικό διάστημα 20 χρόνων και, αφετέρου, για τη χορήγηση δανείου ύψους 25 δισ. δολαρίων από την Κίνα στις ρωσικές εταιρίες Transneft και Rosneft.

Η χορήγηση του εν λόγω δανείου αφορά την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, καθώς η Transneft είναι η διαχειρίστρια εταιρία του δικτύου ρωσικών αγωγών και η Rosneft είναι η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.