ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποδαρικό στο 2010 με ηχηρά κανόνια!

09:52 - 20 Ιαν 2010 | Ειδήσεις
Δεν πρόλαβε να μπει το 2010 και το πρώτο μεγάλο «κανόνι» έσκασε στην Ιαπωνία, με το μεγαλύτερο αερομεταφορέα της Ασίας, τη Japan Airlines (JAL) να υποβάλλει αίτημα πτώχευσης. Το «σύμβολο των διεθνών φιλοδοξιών» της χώρας, όπως αποκαλείται η εταιρεία, κατάφερε να συσσωρεύσει χρέη ύψους 1,5 τρισ. γιέν, και να αποτελέσει την έκτη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία της Ιαπωνίας, μετά τη χρεοκοπία του ομίλου λιανικής Mycal, το 2001.

Η κυβέρνηση του Yukio Hatoyama, μετά τα τέσσερα πακέτα κρατικής βοήθειας που έχει λάβει ο αερομεταφορέας μέσα σε διάστημα εννέα ετών, ανακοίνωσε ότι σταματά τη στήριξη του. Ωστόσο, τα δρομολόγια θα συνεχιστούν, μόλις η αεροπορική εταιρεία προχωρήσει σε αναδιάρθρωση με τη βοήθεια του ιαπωνικού δημοσίου, μειώνοντας το προσωπικό της και περικόπτοντας τα ζημιογόνα δρομολόγια.

Υπενθυμίζεται ότι η JAL έχει λάβει προσφορές για οικονομική βοήθεια από την συνεταίρο της στη συμμαχία Oneworld, American Airlines, αλλά και την ανταγωνίστριά τους Delta Airlines, που προσπαθεί να προσελκύσει την ιαπωνική εταιρεία στον όμιλο SkyTeam. Και οι δύο αεροπορικές εταιρείες έχουν αναφέρει ότι μία πιθανή χρεοκοπία δεν θα τις αποθάρρυνε.

Τι γίνεται, όμως, στην άλλη πλευρά του πλανήτη;

Τέσσερις χρεοκοπίες τραπεζών μετρούν από την αρχή του έτους οι ΗΠΑ, με την Town Community Bank and Trust του Ιλινόις, με πάγια αξίας 69,6 εκατ. δολαρίων και καταθέσεις ύψους 67,4 εκατ. δολαρίων, να προστίθεται τελευταία στη λίστα.

«Ποδαρικό» στο 2010 έκανε μία μικρή τράπεζα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, η Horizon Bank, με πάγια ύψους 1,3 δισ. δολαρίων και καταθέσεις ύψους 1,1 δισ. δολάρια, ενώ ακολούθησε η St. Stephen State της Μινεσότα με πάγια 24,7 εκατ. δολαρίων και καταθέσεις 23,4 εκατ. δολαρίων και η Barnes Banking Company της Γιούτα με καταθέσεις ύψους 786,5 εκατ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι 140 τράπεζες και συνολικά 207 εταιρείες πτώχευσαν το 2009 στις ΗΠΑ, ενώ οι χρεοκοπίες σημείωσαν αύξηση 38% σε σχέση με το 2008 και διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2007.

Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει, δε, το «σοκ» που προκάλεσε η αίτηση στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler στις 30 Απριλίου και η εξαγορά της από την Fiat. ενώ λίγο αργότερα, τον κλάδο τάραξε και η General Motors, η οποία κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της.

Η κρίση δεν άφησε αλώβητο και τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων. Η Eddie Bauer, δεν κατάφερε να φτάσει τα 90 χρόνια λειτουργίας της, υποβάλλοντας για τρίτη φορά μέσα σε έξι χρόνια αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, ενώ τον Ιανουάριο του 2009, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Βορείου Αμερικής, η Nortel Networks κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας, καθώς τα χρέη της ξεπέρασαν το ένα δισ. δολάρια.

Στα τέλη Μαΐου, στο «χορό» χρεοκοπιών μπαίνει και η BankUnited Financial, που δεν κατάφερε να παρουσιάσει εταίρο ικανό να στηρίξει τον κύκλο εργασιών της, ενώ τα «νερά» της παγκόσμιας ναυτιλίας τάραξε η είδηση περί χρεοκοπίας της US Shipping Partners, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Tέλος, το πασίγνωστο πάρκο αναψυχής Six Flags υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, μετά από τη μεγέθυνση των υποχρεώσεων της στο 1,8 δισ. δολάρια.

Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 09:56 - 20 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.