ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς σήμανση των χωρών τα αγροτικά προϊόντα στην ΕΕ

00:03 - 16 Σεπ 2013 | Ειδήσεις
Χωρίς σήμανση των χωρών τα αγροτικά προϊόντα στην ΕΕ
Δεν πρέπει να φέρουν σφραγίδα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από άλλες χώρες και δεν έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία, όπως αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό καθεστώς δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών προϊόντων και των προϊόντων τρίτων χωρών. Με μία μικρή μεταποίηση τα προϊόντα τρίτων χωρών θεωρούνται ευρωπαϊκά.

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση της ευρωβουλευτού Le Grip για την τροποποίηση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, που μεταξύ άλλων ορίζει τους κανόνες προτιμησιακής καταγωγής και τους κανόνες καταγωγής των εμπορευμάτων που εισάγονται με προτιμησιακούς δασμούς στην ΕΕ. Με την πρόταση αυτή γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την άρση αθέμιτου ανταγωνισμού -μεταξύ άλλων- από νωπά γεωργικά προϊόντα τρίτων χωρών στα αντίστοιχα προϊόντα της Ε.Ε. Σήμερα, τα νωπά γεωργικά προϊόντα από τρίτες χώρες, με χαμηλό κόστος παραγωγής, εισάγονταν στην ΕΕ και μετά από υποτυπώδη επεξεργασία που δεν μετάβαλλε τα χαρακτηριστικά ή την ειδική υφή του προϊόντος, διετίθεντο στην ευρωπαϊκή αγορά ως προϊόντα της ΕΕ".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.