ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τη Γαλλία ξεκίνησε το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων η ΕΚΤ

16:10 - 20 Οκτ 2014 | Ειδήσεις
Από τη Γαλλία ξεκίνησε το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων η ΕΚΤ
Την έναρξη αγορών καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η ΕΚΤ προχώρησε στην αγορά γαλλικών καλυμμένων βραχυπρόθεσμων ομόλογων από την Societe Generale και την BNP Paribas.

Τα καλυμμένα ομόλογα είναι τίτλοι χρέους που εξασφαλίζονται μέσω απαιτήσεων από τιτλοποιημένα επιχειρηματικά, στεγαστικά ή και καταναλωτικά.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές καλυμμένων ομολόγων στο πλαίσιο του βασικού προγράμματος με το οποίο ο Μάριο Ντράγκι φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.


Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ABS και καλυμμένων ομολόγων όπως και τα στοχευμένα φθηνά δάνεια (TLTRO) προς τις τράπεζες της ευρωζώνης είναι οι δύο πυλώνες στρατηγικής της ΕΚΤ για την περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέληξε στις 15 Οκτωβρίου στο νομικό πλαίσιο του προγράμματος αγορών καλυμμένων ομολόγων, πλησιάζοντας πιο κοντά στην εφαρμογή των αγορών ενεργητικών με την οποία ευελπιστεί να τονώσει την οικονομία. 

Όπως τονίζει το Bloomberg, επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, η ΕΚΤ άρχισε αγοράζοντας γαλλικά καλυμμένα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, από τη Societe Generale και την BNP Paribas.

Σύμφωνα με το Reuters τραπεζίτης δήλωσε ότι η ΕΚΤ «αγοράζει ό,τι εμπίπτει στην εντολή της, αλλά σε σχετικά μικρούς όγκους και κυρίως βραχυπρόθεσμους τίτλους». «Αγοράζουν κυρίως γαλλικούς και βελγικούς τίτλους σε μικρές ποσότητες, περίπου 5 εκατ. ευρώ» εξήγησε ο τραπεζίτης. 
Σημειώνεται πως ήδη από τις 2 Οκτωβρίου η ΕΚΤ είχε προαναγγείλει ότι οι αγορές καλυμμένων ομολόγων θα αρχίσουν στο δεύτερο ήμισυ του μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.